En god termin i Kina

Gunnel och Per-Martin Hjort befinner sig på två års tjänst i Kina i SKM:s regi (jfr. Till Liv 11/2001). I epost av den 9 januari skriver Per-Martin följande:

Här hos oss går vår första termin mot sitt slut med allt vad det innebär av prov och betygsättning. Gunnel ska försöka bedöma den muntliga färdigheten hos över 200 elever, och jag den skriftliga motsvarigheten hos cirka hälften av dem. Den 26 januari börjar så vårt månadslånga vårlov, och dagen därpå flyger vi till Kunming i den sydliga provinsen Yunnan för att vara med på en konferens anordnad av Amity under en knapp veckas tid. Från den 9-18 februari blir det sedan ett besök i värmen på Filippinerna, där SKM har en s.k. regional missionärskonferens. På väg från Yunnan till Filippinerna hade vi tänkt landa till några dagar i Hong Kong och Macao.

Vi är mycket nöjda med vår tid hittills i Ningde och trivs synnerligen bra framför allt med våra elever. Men vi har även hunnit få ganska många vänner utanför själva colleget.

Julhelgen var verkligen både spännande och annorlunda, även om inte särskilt mycket ute på stan och i vår omgivning påminde om jul. I Kina firar nämligen de allra flesta inte någon jul alls, och vid vår skola var det bara vi två västerlänningar som hade fått ledigt på julafton och juldagen, medan alla andra jobbade precis om vanligt.

Julafton firade vi i kyrkan tillsammans med kanske femtonhundra andra genom att på kvällen delta i en mycket glädjefylld och levande musikgudstjänst, då vi kände igen de allra flesta melodierna.

Hela juldagskvällen ägnades så åt ett s.k. ”Christmas party” här på lärarhögskolan för våra elever och kolleger – allt som allt c:a 250 personer. Man hade bett oss att hålla i det hela för att berätta om vårt julfirande och våra jultraditioner. Vi hade därför övat in ett program på engelska tillsammans med ett antal intresserade elever, bl.a. några kända julsånger samt ett litet julspel om Jesu födelse i Betlehem. Kvällen blev mycket uppskattad, och vi kände att vi verkligen fick lov att dela med oss av julens glada budskap till våra vänner.

På annandagen hade jag en föreläsning (brukar ha det varje onsdag om något som hänger ihop med s.k. västerländsk kultur) för hundratalet elever om olika kristna högtider, bl.a. jul, påsk och pingst – och det kändes mycket fint och naturligt att kunna anknyta till vårt julspel, då jag berättade om vem Jesus är, varför han föddes och dog, att han uppstod och vem och var han är i dag! Det flesta lyssnade alldeles extra noga.

Tack för att ni ber för oss! Det märks nämligen väldigt tydligt att Gud leder och omsluter oss och att han öppnar de mest otroliga vägar… Prisat vare hans namn!

Per-Martin Hjort missionär, Kina

Foto: lightstock.com / Tina Vanderlaan