Hälsning från Kina

Som meddelades i nr 6 av Till Liv har missionärsparet Gunnel och Per-Martin Hjort skrivit ett två-årskontrakt med Svenska Kyrkan om missionstjänst i Kina. De lämnade Sverige i slutet av juli månad, och här kommer en första hälsning från deras nya missionsfält.

Som meddelades i nr 6 av Till Liv har missionärsparet Gunnel och Per-Martin Hjort skrivit ett två-årskontrakt med Svenska Kyrkan om missionstjänst i Kina. De lämnade Sverige i slutet av juli månad, och här kommer en första hälsning från deras nya missionsfält.

Tiden går verkligen fort. Vi har nu varit i Kina i över två månader och har även hunnit komma in i våra arbetsuppgifter här i Ningde.

Vi undervisar i engelska och västerländsk kulturkunskap vid en lärarhögskola med 2 000 elever, som ligger i utkanten av staden Ningde (c:a 300 000 invånare). Av eleverna ska ungefär 200 bli engelsklärare på s.k. Junior Middle Schools (motsvarande grundskolans högstadium), och det är dessa vi övar i talad och skriven engelska.

 

VÄL MOTTAGNA

Eleverna kommer från hela Fujianprovinsen, som ligger på fastlandet mitt emot Taiwan. De bor på ”campus”, dvs. skolans område, liksom vi och en del andra lärare, och är i åldrarna 20–22 år. Deras teoretiska kunskaper i språket är för det mesta ganska goda, men de har fått alltför få tillfällen att praktisera sina färdigheter.

Gunnel och jag har blivit mycket väl mottagna av skolledning, kolleger och elever, och vi är verkligen privilegierade: vi är de enda utlänningarna i hela Ningde ”kommun” med en totalbefolkning på 3,14 miljoner!

 

STOR NYFIKENHET

Ningde är liksom de flesta städer på ostkusten mycket mer välfungerande och modernt än vad vi hade väntat oss. Här byggs oerhört mycket nytt, men det finns fortfarande kvar en hel del av det ursprungliga Kina, t.ex. långa, trånga gränder och livlig kommers på gatan.

Vi har varit ute och gått rätt så mycket, såväl bland risfälten i utkanterna som i folkvimlet i centrum. Överallt är folk väldigt nyfikna på oss, men hjärtliga och vänliga. Det är ytterst få som förstår någon engelska. Inte ens på banken eller i snabbköpet duger något annat än kinesiska. Det ringa fåtal som kan lite engelska är väldigt måna om att få öva, så det händer ganska ofta att i synnerhet ungdomar kommer fram till oss ute på stan för att få sig en liten pratstund.

 

LEVANDE FÖRSAMLING

Ett stort glädje- och tacksägelseämne är den kristna församlingen i Ningde. Vi går regelbundet på söndagsgudstjänsterna och känner oss välkomna och hemma, trots att att vi inte förstår kinesiska och trots att det är ytterst få i församlingen som kan ett och annat ord engelska.

En sak som vi har förstått är att Guds rike verkligen finns här i Kina. Det är gripande att se en församling på c:a tusen personer – barnfamiljer, ungdomar och äldre – söndag efter söndag prisa, tacka, lova och vilja höra mer om Herren Jesus.

Härom söndagen fick vi i vanlig ordning hjälp av en bänkgranne med att slå upp en av dagens texter, den från Brevet till Filemon, verserna 4–7. Detta tack och denna hälsning låter vi gå vidare till alla er hemma i Sverige som äger Guds kärlek och som därför vill ”visa trohet mot Herren Jesus och alla de kristna”.

Många varma hälsningar!

Gunnel och Per-Martin Hjort missionärer i Kina

Foto: lightstock.com / Tina Vanderlaan