Under Guds tält

Det är nu sommar och sol och kanske camping och tält. ”Förenade under Guds tält” var temat för Världsböndagen i våras – Karna Arvidsson reflekterade då i ett tal utifrån ett tälts egenskaper och villkor.

 

Förenade under Guds tält. Jag fastnade för de två sista orden: Guds tält. Min lillebror John är vildmarksguide, väldigt friluftsintresserad och har arbetat i sportaffär. Så jag frågade honom: Varför ska man ha ett tält? Vilka funktioner har ett tält? Jag fick flera svar som blev till några punkter eller paralleller till vad ett Guds tält kan vara för oss. Parallellerna håller inte alltid lika bra, beroende på att Johns eller mitt sätt att se på tält inte gäller för alla. Kanske är tält för många av oss något vi plockar fram när vi ska ha semester med friluftsförtecken. Men för den som tvingas att bo i tält, som nomad eller flykting, är upplevelsen av att tälta helt annorlunda. Men ett tälts funktioner kan i många fall ändå gälla alla, hur vi än använder vårt tält och varför.

 

Ett tält ger skydd

… mot regn, vind och oväder. Om man har ett tält som man litar på, med en kvalitet som räcker för det väderförhållande man har gett sig ut i, gör det inget om det regnar eller blåser hårt hela natten.

Att vara under Guds tält ger skydd mot livets hårda väder. När vi hotas av stress och press, människor som vill oss illa, motgångar av olika slag eller när det klimat vi lever i – på jobbet, i skolan, i vår närmiljö – gör livet svårt att leva, då vill Gud resa sitt tält till skydd över oss. Han vill inte att vi tar skada av livet.

 

Ett tält bevarar värmen

Blåst kyler snabbt ner om man inte har något vindtätt som läar. Men har man skydd för vinden och tillräckligt varma kläder på sig eller en sovsäck att krypa ner i, går det rätt så bra att behålla värmen i tältet. Om man är flera personer eller har någon annan värmekälla därinne kan det bli riktigt skönt, kanske till och med så varmt att man måste öppna tältduken för att få frisk luft.

Att vara under Guds tält hjälper oss att behålla värmen i vårt kristenliv, att inte låta glöden slockna, att hålla Andens eld brinnande i våra hjärtan, att inte släcka den svagaste låga. Den värme kristen gemenskap kan ge får sin näring av Gud. Hans omsorg om oss som kristna vänner, föreningar eller församlingar gör att vi får känna oss värmda och omslutna av varandra. Och han har lovat att vara med när två eller tre är samlade i hans namn. Gud är vår värmekälla.

Ett tält ger trygghet

Jag har aldrig tältat där det finns djur som skulle utgöra fara för mitt liv, men på en fjälltur för några år sedan väcktes vi av en mycket närgången ren. Den var bara någon meter ifrån oss, vi såg skuggan av den på tältduken. Vi hade våra saker inne i tältet och tyckte nog mest att renen blivit alltför socialiserad, men hade vi vetat att det fanns björn eller varg i närheten hade vi troligen haft rejält hög puls när stegen kom så nära. Det hade inte känts tryggt med bara en tältduk mellan sig och en björn.

Att vara under Guds tält ger trygghet. Det tältet beskrivs också i Bibeln som vingar som vi kan få skydd under, eller en borg dit vi kan ta vår tillflykt. Läs gärna hela Ps. 91 om trygghet.

 

Ett tält är mysigt

Det är något speciellt med att tälta, i alla fall när man inte måste utan själv får välja. Bara ett eller två tyglager skiljer en från luften och ljuden utanför. Det är ofta lite trångt och hårt, men troligen något man ändå längtat efter och tycker är charmigt. En batteridriven lampa, något gott att äta och förhoppningsvis trevligt sällskap gör det hela ännu mysigare.

Men att tälta upplevs nog inte lika mysigt om man verkligen inte har någon annanstans att söka skydd, värme eller trygghet. Kanske har man allt man äger med sig, hela ens liv finns innanför tältduken. I det läget är det knappast rätt att tala om mysfaktor i att tälta.

Att vara under Guds tält ger livet något extra. Att få njuta där i skön värme och gemenskap gör livet lättare att leva. Men vi får inte glömma att be för dem på vår jord som måste bo i tält och inte upplever det tryggt eller mysigt – och för dem som flyr för sina liv, som måste lämna sitt hem och ge sig iväg, kanske utan att veta vart. Be om värme, trygghet och skydd också för dem! Och framför allt att de hittar till ”Guds tält”.

 

Ett tält ger möjlighet till sömn och matlagning när miljön utanför inte kan erbjuda det

Att vara under Guds tält ger oss möjlighet till vila, både andligt, psykiskt och fysiskt. Herren vill ge oss den återhämtning vi ständigt behöver, i sin närhet. Han har makt att ge ny kraft, genom att erbjuda ro och lugn. Han vill läka våra sår och hela det som gör ont. Vi kanske har ”skavsår” av att vi gått för långt eller i ”för trånga skor”, eller också har vi värkande ryggar och axlar av för tunga bördor att bära. Han kan ge oss frid även om det är kaos där vi är. När det gäller mat har Jesus gett oss nattvarden, en otrolig möjlighet att få ta del av honom själv, med förlåtelse och frid som ger oss förutsättningar för att kunna fortsätta leva. Den vila och näring och rening vi får ta del av i nattvarden räcker till evigt liv.

 

Ett tält är som ett hem man lätt kan flytta med sig

I våra hem har nog de flesta av oss det vi behöver: mat, kläder, en plats att vila på, möjlighet till gemenskap genom familjemedlemmar eller genom telefon och andra sätt att kommunicera. Ofta är det skönt att komma hem. Det är liksom dit vi hör. Vi har gjort det till vårt, och vi känner oss hemma där.

Att vara under Guds tält kan ses i flera nivåer. Jag som person får vara under Guds tält, under hans vård och beskydd, i hans närhet och värme. Det spelar ingen roll var på jorden jag befinner mig, för Guds tält är mitt skydd och mitt hjärtas hem var jag än är.

Som kristna får vi förenas under Guds tält, i hans hus, dit han bjuder in oss. Här träffar vi våra syskon i tron och delar Guds ord, bön och lovsång. Även om vi som förening tillsammans åker på utflykt har vi samma gemenskap – vår gemenskap sitter inte i huset. Vi har som ett tält över oss, ett andligt hem vi kan flytta med oss. Gud förenar oss när vi möts i hans namn.

Dessutom förenas alla kristna över hela vår jord under Guds tält. På många håll i vår värld har vi bröder och systrar, och vi blir fler och fler. Tältpålarna flyttas och tältduken sträcks vidare för varje dag. Gud ger fortfarande möjlighet för fler att komma till honom. Han erbjuder fortfarande skydd, värme, trygghet, gemenskap och möjlighet att vila och fylla på kraft.

När vi har bott färdigt i det här tältet på jorden väntar oss en ännu bättre bostad. Jesus säger i Joh. 14:1–6 att det finns många rum i hans Faders hus, att han vill ha oss där och att han själv är vägen dit.

Karna Arvidsson

Musikterapeut, Hässleholm

Foto: lightstock.com / Tina Vanderlaan