Tre enkla ord

n gång när Jesus stod vid sjön Gennesaret och folket trängde sig inpå honom för att höra Guds ord, fick han se två båtar ligga vid stranden. De som fiskade hade lämnat dem och höll på att skölja näten. Jesus steg då i en av båtarna, den som tillhörde Simon, och bad honom lägga ut lite från land. Sedan satte han sig ner och undervisade folket från båten. När han hade slutat tala, sade han till Simon: ”Far ut på djupt vatten och lägg ut era nät till fångst.” Simon svarade: ”Mästare, vi har arbetat hela natten och inte fått något. Men på din befallning vill jag lägga ut näten.” De gjorde så och fångade en så stor mängd fisk att näten höll på att gå sönder. Då vinkade de åt sina kamrater i den andra båten att komma och hjälpa dem. Och de kom och fyllde båda båtarna, så att de var nära att sjunka.
När Simon Petrus såg det, föll han ner för Jesus och sade: ”Gå bort ifrån mig, Herre, jag är en syndig människa.” Ty han och alla som var med honom hade slagits med häpnad över den fångst de hade fått, också Jakob och Johannes, Sebedeus söner, som fiskade i lag med Simon. Men Jesus sade till Simon: ”Frukta inte. Härefter skall du fånga människor.” Och de drog upp båtarna på land, lämnade allt och följde honom.
Luk. 5:1–11

Petrus måste ha varit trött och besviken efter en hel natts fiske utan fångst. Jesus använder hans båt att predika från, då det kom mycket folk som trängde sig på för att lyssna. När Jesus ber honom lägga ut på djupt vatten och fiska igen är det inte konstigt att Petrus ställer sig undrande. Han var ju yrkesman och visste att det inte var bästa tiden för fiske mitt på dagen, och dessutom inte på djupt vatten. Men han väljer ändå att göra som Jesus säger, med en reservation till Jesus att det är hans idé. Han får liksom stå för det om det inte blir fångst.

Vi har också ofta funderingar i mötet med Jesus. Stämmer det han säger? Vad ska andra säga? De flesta andra följer ju inte Jesus? Det kan vara funderingar om oss själva eller om vad andra ska säga. Vi kan välja att stanna i de funderingarna och kanske be till Jesus ibland, höra hans ord ibland, men ändå hålla distans. Att vara en Jesu lärjunge innebär att man till slut lämnar alla egna funderingar och gör som Petrus: man vågar göra det som Jesus uppmanar oss till!
I Petrus fall leder det till att han får vara med om något fantastiskt. En enorm fångst! Näten höll på att gå sönder. Petrus ser då klart sitt inre, sin litenhet och sin synd. Han ser också vem Jesus är. Jesus är Gud. Petrus kallar honom ”Herre”. Han känner sig inte värdig att vara i Jesu närhet och säger ”gå ifrån mig”.

När vi vågar släppa Jesus inpå oss leder mötet med honom till att vi får se vilka vi själva är och vem han är. Vi kan då få erfara förlåtelsen. Jesus går inte ifrån Petrus. Han går aldrig ifrån oss. I stället kallar han honom in i efterföljelse, till ett liv med Herren och i tjänst för honom. Jesus säger: ”Frukta inte. Hädan­efter ska du fånga människor.” Har du fått erfarenhet av nåden, då kan du förmedla den vidare.
Det ligger en utmaning i att inte stanna kvar i bekvämlighet eller i tankar om vår egen oförmåga, om det är rätt, etc. Vi får gå på det Jesus säger. Att vara Ordets hörare och görare är grundläggande i lärjunga­skapet. Att föra andra till Kristus är en uppgift­ för alla kristna, gammal som ung!

När Andreas vann sin bror Petrus för Jesus, sade han: ”Vi har funnit Messias” (Joh. 1:41). Och så tog han honom med till Jesus. Och Filippus som träffade Natanael sade ”Kom och se” (Joh. 1:46), vilket betyder: Lyssna inte bara på mig, gå och hör honom själv och bilda dig en egen uppfattning! Så enkelt gick det till då och så enkelt kan också vi gå tillväga när vi i dag vill föra människor till Jesus.
Evangeliet kräver inte smart marknadsföring, stora samlingar och uppskruvade massmöten för att människor skall komma till tro. Att säga ett enkelt ”kom och se” till sin släkting, vän eller arbetskamrat är ett bra sätt att föra människor till Jesus. Tre enkla ord – som vi borde säga lite oftare!

Bön: Herre, ge mig mod att våga följa dig och dina uppmaningar. Hjälp mig släppa min bekvämlighet och att gå vidare trots mina tvivel. Använd mig så att andra får lära känna dig. Amen.

David Carlsson
ELM-predikant och lärare, Hanaskog

 

Foto: lightstock.com / Tina Vanderlaan