Med korsets evangelium som ärende

Spänning, glädje – och visst vemod. Gunnar Andersson lämnar Småland för att kliva in i en ny roll som missionsgårdspastor på Fridhem i Vännäs.

Det är sista dagen på årets sommarläger i småländska Brantestad och Gunnar Andersson har just skickat med deltagarna några avslutningsord. Strax efteråt sitter vi ner en stund i missionshusets soffgrupp för att prata om det nya uppdrag han står inför.

För dem som inte känner Missionsgården Fridhems nye föreståndare – vem är du?

– En enkel präst med en fantastisk familj – fru och tre barn.

Gunnar är uppvuxen som nummer åtta i en syskonskara på tio, och utbildade sig först till lantbrukare. Men efter att ha gått bibelskola på Fjellhaug i Oslo tog hans liv en ny vändning.

– Tron på Jesus blev viktigare för mig och jag upplevde att jag ville predika för andra. Efter utbildning på Församlingsfakulteten i Göteborg blev han prästvigd i Missionsprovinsen 2005 – tillsammans med Jan Ulrik Smetana, tidigare föreståndare på Fridhem – och de senaste åren har den forne västkustbon verkat som präst i Kisa. Han har också predikat för Östra Smålands Missionsförening och bjudit in till bibelstudier i sitt hem i Odensvalehult. Samtidigt har han varit redaktionschef för tidningen Kyrka och folk.

Med en bakgrund som lantbrukare är det kanske inte så konstigt att han det senaste året även hunnit med att ta motorsågskörkort.

– Men jag har inte mjölkat en ko sedan 2000 …

Vad tar du med dig från din tid i Småland och Östergötland?

– Många underbara minnen, och framför allt att ha fått lära känna härliga människor. Jag har också fått chansen att predika så mycket jag har velat och insett hur viktigt det är att vi samlas varje söndag, möts för samtal, lär känna varandra och ber tillsammans. När frågan om att bli föreståndare på Fridhem kom från ELM hade varken Gunnar eller hustrun Ailen haft en tanke på att flytta från Småland. Men efter att ha prövat förfrågan under en tid kände båda två att det här var en kallelse de inte kunde tacka nej till.

– Jag känner visst vemod över att lämna Småland men samtidigt spänning inför att komma in i de nya uppgifterna.

Gunnar menar att det nya uppdraget egentligen inte skiljer sig så mycket från det gamla. Han ska predika Guds Ord till frälsning helt enkelt, även om tjänsten som pastor på Fridhem också innefattar en hel del praktiskt arbete, administration och lägerplanering.

– Det helt avgörande är att predika korsets evangelium med allt som behövs av lag och evangelium så att jag och andra leds till trygg förvissning om att vi fritt får vara Guds barn.

Caroline Petersson, journalist, Västervik

Foto: lightstock.com / Tina Vanderlaan