Lägg ut!

JESUS TAR KLIVET UT I OFFENTLIGHETEN. Anden leder honom till hans barndomsmiljö och den undervisning han där ger får människor att häpna.

En gång stod Jesus vid Gennesarets sjö, och folket trängde sig inpå honom för att få höra Guds ord. Då såg han två båtar ligga vid stranden. De som fiskade hade lämnat dem och höll på att skölja näten. Jesus steg i en av båtarna, den som tillhörde Simon, och bad honom lägga ut lite från land. Sedan satte han sig och undervisade folket från båten.

När han hade slutat tala, sade han till Simon: ”Gå ut på djupet och lägg ut era nät till fångst.” Simon svarade: ”Mästare, vi har arbetat hela natten och inte fått något. Men på ditt ord ska jag lägga ut näten.” De gjorde så, och de fick så mycket fisk att näten höll på att brista. Då vinkade de åt sina vänner i den andra båten att komma och hjälpa dem. Och de kom och fyllde båda båtarna så att de var nära att sjunka.

När Simon Petrus såg detta, föll han ner vid Jesu knän och sade: ”Gå bort från mig, Herre! Jag är en syndig människa.” Han och alla som var med honom hade gripits av bävan inför fångsten de hade fått, även Jakob och Johannes, Sebedeus söner som fiskade i lag med Simon. Men Jesus sade till Simon: ”Var inte rädd. Från och med nu ska du fånga människor.” Då drog de upp båtarna på land, lämnade allt och följde honom.

Luk. 5:1–11

JESUS TAR KLIVET UT I OFFENTLIGHETEN. Anden leder honom till hans barndomsmiljö och den undervisning han där ger får människor att häpna. Men också motståndet och trycket väcks och det håller på att krossa honom. Människor pressar på från alla håll och han tvingas söka sig allt längre ner mot stranden.

Det första som möter oss är hungern. Den helige Ande föder längtan och hunger i oss. Vi vill ha mer, vi hungrar efter Gud. Människor pressar på och trycker på i sin iver. Men Gud själv sätter sig lugnt ner i båten och börjar undervisa med sitt milda tilltal.

Det andra som slår oss är oredan och behovet av en ordentlig genomsköljning. Nätet var inte i ordning. Gud talar ibland genom de omständigheter vi har omkring oss.

Nätet är en underbar bild av vad själavård innebär. Innan du kan släppa taget om sitt liv och låta Anden föra dig ut på ditt livs äventyr behöver du aktivt skölja näten. Du behöver göra upp med saker i ditt liv. Du behöver låta Jesus få tvätta dig ren.

Plötsligt går Jesus rakt in i Petrus vardag, rakt in i hans liv. Jesus kliver ner i Petrus båt och sätter sig. Han vill på samma sätt gå rakt in i din vardag med allt vad det innebär. Du behöver låta Jesus få ta över din båt. Du behöver lämna över din tillvaro till honom. Han vill stiga ner i ditt liv, sätta sig ner och börja undervisa och peka ut en riktning för dig genom livet.

Du får börja släppa på din bekvämlighet och trygghet. Ge dig av. Lägg ut från land. Du kan inte längre sitta och bryggsegla i båten.

Jesus längtar efter att få gå ut på djupet med dig. Du får kasta dig ut i djupet av Guds kärlek. Anden vill föra dig ut på djupt vatten, ut på äventyr. Det kan vara obehagligt att tvingas dit där man tappar kontrollen. Det kan blåsa upp till stormar och vi måste verkligen lita på att Gud har koll på vår lilla båt.

När Jesus kallar en människa nöjer han sig aldrig med bara en del av honom eller henne. Han kallar och intar hela människan, hela nätet. Nätet i Petrus liv står för tre saker. Det Petrus levde av var fisket. Hela hans inkomst kunde räknas i hur många fiskar han lyckades fånga. Petrus var fiskare. Det var Petrus identitet att vara fiskare. Det Petrus var riktigt bra på var fiske. Han var en skicklig fiskare. Det var det som gav honom ett namn. Det som gav honom inflytande.

Jesus säger till Petrus: ”Lägg ut nätet!”. Kasta nätet! Och undret sker. Nu vill Jesus titta på ditt nät – din inkomst, din identitet och ditt inflytande. Kasta nätet! Kasta dig ut och låt Jesus få bära dig på ett övernaturligt sätt.

Petrus tar emot Guds Ord, Guds löften, och ’lägger ut’ på dem. Och de bär. Genom det återvinner Han sin förundran och vördnad inför Gud. Han återvinner sin själ och finner sig själv. I mötet med Gud finner inte Petrus bara Gud, utan också sig själv.

BÖN: Gud, ge mig en hunger efter ditt ord och bär mig när jag kastar mig ut i din tjänst.

MIKAEL LUNNERGÅRD, präst, Kalmar

Foto: lightstock.com / Tina Vanderlaan