Om Jesus hade kommit idag

Hur skulle det gå till om Jesus föddes i dag? Vilka bakgrunder kommer Maria och Josef från? Och varför skulle han inte få plats i värdshuset hos oss? Är dagens stall en hiss eller en rastplats? Fundera gärna på ditt eget scenario …

Hur skulle det gå till om Jesus föddes i dag? Vilka bakgrunder kommer Maria och Josef från? Och varför skulle han inte få plats i värdshuset hos oss? Är dagens stall en hiss eller en rastplats? Fundera gärna på ditt eget scenario …

JOSEF OCH HANS FLICKVÄN MARIA var gravida i vecka 40. De visste att barnet skulle kunna komma när som helst och hade packat väskan efter tips från en okänd förälder på forumet på familjeliv. se. Ändå var de inte riktigt beredda. Maria hade inte haft några förvärkar, men en sen kväll kom värkarna med en sån plötslig styrka att Maria spydde över hela heltäckningsmattan i den gamla hyreslägenheten i Veberöd. Handfallen stressade Josef mellan kylskåpet med den trasiga lampan och handdukarna som fortfarande låg kvar i den osorterade tvätthögen på soffan från deras senaste tid i tvättstugan.

MARIAS HÖGRELIGIÖSA föräldrar hade blivit väldigt besvikna på henne när det gick upp för dem vad det var hon försökte dölja. Hon hade ju bara gått en termin på samhällsprogrammet på Polhemsskolan inne i Lund. Hur kunde hon förstöra sina studier såhär? Studierna var ju hennes möjlighet att få en bättre chans i livet i det nya landet än hennes föräldrar haft som unga.

Även Josefs föräldrar var skeptiska. De hade sagt åt honom att skärpa sig redan förra året när de för första gången såg honom möta upp den där invandrartjejen som då fortfarande gick i grundskolan. Nu hade han dessutom gjort henne på smällen. Det här skulle han minsann få reda ut själv. Men han brydde sig inte om vad de sa.

Det jobbigaste var egentligen blickarna från Marias föräldrar. Det hade inte gjort saken bättre om han sagt att han inte alls haft sex med deras dotter. Vem skulle det annars vara om inte han? Josef hade också undrat det ett tag, men efter en dröm hade han slutat tvivla och dagen efter hade han friat till henne. Han ville ju bara hjälpa henne, men han kunde förstå brottningskampen mot hennes familjs traditioner. De hade inte hunnit med något traditionellt bröllop, men de var överens om att det viktigare vad de lovat varandra och Gud. Nu när han hade tagit studenten från byggprogrammet och fått sitt första lärlingsjobb hade han råd med en egen hyresrätt som de kunde bo i.

MELLAN VÄRKARNA hade Josef lyckats förbereda det sista innan han ledde Maria ut till deras gamla Fiat. Låset hade fryst igen och precis när han vände för att springa och hämta låssprejen fick Maria ytterligare en värk som fi ck henne att halka i snön. Så småningom, efter att ha skrapat rutorna med frusna fingrar, kom de iväg.

– Har ni inte ringt? Josef såg frågande på sjuksköterskan medan Maria klamrade sig fast runt hans arm. – Ja, ni måste ringa innan ni kommer in. Vi har helt fullt ikväll och vi är inte ens full personal heller. Ni får köra till Helsingborg.

– Men … började Josef.

– Vi har redan två mammor som ligger på extrasängar ute i korridoren, vi kommer aldrig få plats med en till.

Josef bara vände sig om och ledde Maria tillbaks ut genom dörrarna, tillbaka till den kalla bilen.

Strax efter Nova-rondellen hostade motorn till innan bensinen tog slut. Bilen rullade nästan hela vägen in på Shellmacken, men Josef visste att han ändå inte hade några pengar på kontot. Batteriet på telefonen hade varit slut redan när de körde hemifrån, men han hade med sig en adapter till cigarettändaren i bilen så att han skulle kunna ladda telefonen med den. Han höll precis på att dra ut sladden ur väskan i bagageutrymmet när Maria ropade igen.

– Jag tror den kommer, flämtade hon medan han svepte det svettiga håret ur hennes ögon.

I SAMMA TRAKT, alldeles bakom Maxrestaurangen, satt några ungdomar och lutade sig mot väggen. De skulle dela ut reklam på stadsdelarna Kobjer och Gunnesbo resten av natten, men bilen hade inte kommit och lämnat paketen med reklam än. De var kalla och buttra och hade börjat diskutera om de skulle strunta i nattens runda och cykla hem. Det var ändå ingen som ville ha reklamen de delade ut och de skämdes lite för sitt jobb.

Plötsligt stod en Herrens ängel framför dem och Herrens härlighet lyste omkring dem, och de blev mycket rädda. Men ängeln sa:

– Var inte rädda! Jag har kommit för att berätta för er om en stor glädje för alla folk. I natt har Frälsaren fötts åt er, utanför Shell. Han är den utvalde, Herren. Och detta är tecknet för er: Ni ska finna ett nyfött barn invirad i en jacka, i baksätet av en gammal Fiat.

STORASYSTERN TILL EN AV UNGDOMARNA hade nattskiftet på Shell-macken. På natten fick hon egentligen bara kommunicera med kunder genom en liten lucka, med dörren låst, men hon släppte ändå in Maria, Josef och det nyfödda barnet i butiken. En av ungdomarna skrynklade till några tidningar i en tidningsvagn så att barnet kunde ligga där, medan Maria vilade på några tidningar på butiksgolvet. Storasystern gick själv ut och tankade upp Josefs bil för egna pengar när Josef hade slumrat till där han satt bredvid tidningsvagnen.

Ungdomarna satt längs en av väggarna i butiken och försökte smälta vad de sett och hört.

– Jag fattar inte, sa Johanna.

– Vadå? frågade de andra.

– Ja, men. Alltså, jag fattar ju att det är på riktigt. Änglarna kan ju inte ha ljugit, men … Varför skulle Guds son födas här? Han borde födas typ hos din pappa!

– Jag vill inte prata om min pappa, sa William.

– Ja men, han har ju så mycket pengar med sina företag och så. Värsta bautahuset, massor med rum som han inte använder. Vad har vi? Du bor med din mamma i världens minsta lägenhet, Adnan bor hos sin bror, jag flyttar varje vecka mellan mamma och pappa och Jimmy har typ 40 minuter hit med bussen. Vi kommer inte ens få några pengar denna helgen, för tidningarna har ju inte kommit. Glöm inte att du är skyldig mig för kaffeautomaten, Jimmy.

– Jag sa ju att du ska få nästa helg.

– Det sa du förra helgen också. Nu är du skyldig mig två latte!

– Skit i det, varför föddes han här, tror ni? sa Jimmy när han avbröt dem.

– Det kanske var ett misstag? Gud kanske inte tänkte på att bensinen skulle ta slut? Eller är det meningen att vi ska knuffa bilen till Williams pappa? frågade Johanna.

– Det är inte så najs som ni tror hos min pappa. Det är tråkigt, han har aldrig tid, är alltid upptagen och det är liksom bara som en fasad. Gardinerna, platt-teven och stolarna och allting är bara ett tomt skal. Det spelar ingen roll hur många Xbox-spel jag har där, jag bor faktiskt hellre hos mamma. Hon har i alla fall tid att prata med mig. De var tysta några ögonblick.

– Tror ni … De andra tittade på Adnan. Tror ni Gud har utvalt oss på nått sätt?

– Hur menar du? frågade de andra.

– Ja, men tänk … Skulle vi vara för dåliga för att träffa Guds son? Vem är egentligen bra nog? Pengar betyder ingenting, Williams pappa slog honom.

– Sluta, jag vill inte …

– Jag menar att eftersom han kom hit, just till oss. Det kanske betyder att han har kommit till alla, inte bara de rika och priviligierade. Titta på Josef, titta på Maria. Hon är bara två år äldre än dig, Johanna. Gud är störst av allt, han har skapat världen, tusen år är som en dag för honom. Guds son var med när jordens grund lades, även om han föddes här i natt. Att han bryr sig om oss människor alls är helkonstigt. Men att han kommer hit till oss bevisar allt. Han är inte här för att glänsa och visa hur häftig han är. Han har kommit för att han bryr sig om oss, på riktigt. Gud själv har stigit ner från himmelen och ligger i en rostig tidningsvagn och skriker. Guds son! Om inte din syster jobbat här i natt, Johanna, hade de legat kvar där ute i Fiaten och frusit.

Adnan hade gått igång fullständigt och stod upp nu.

– Tänk, vi kan lägga lappar i varenda brevlåda i Kobjer, Gunnesbo, Klosterhusen och … vad heter nu ditt område igen, Jimmy?

– Värpinge …

– Va, cyklar du ända dit?! Jaja, ända bort till Värpinge! William, du måste berätta för din pappa, så att han kan säga till sina jaktkompisar. Jag tänker säga till min pappa nästa gång jag träffar honom på fängelset. Johanna, alla på skolan lyssnar på dig. Och Jimmy, du känner säkert också nån …

– Kanske fotbollslaget? föreslog Johanna skeptiskt.

– Jag har 6 000 följare på Instagram, sa Jimmy försiktigt.

– Va?! Det har du aldrig sagt! Jaja, jag menar, vi måste se till att alla får reda på detta!

SAMUEL ESTENLUND doktorand, Lund

Att fundera över De första vittnena till Guds son födelse blev ett gäng unga människor som lätt glöms bort av resten av samhället. Vad tror du Gud vill säga med det? Vilken grupp tillhör du själv? Är du utsatt i samhället? Finns det människor som du själv försummar, men som Gud hade sett och utvalt?

Foto: lightstock.com / Tina Vanderlaan