Världens mest kände person – en presentation

Världens mest kände person har börjat bli lite av en doldis. Dags för en uppfräschning av minnet, med andra ord! Vem var han – Jesus från Nasaret?

Världens mest kände person har börjat bli lite av en doldis. Dags för en uppfräschning av minnet, med andra ord! Vem var han – Jesus från Nasaret?

Om vi gör en lista på historiens mest kända människor, vilka hamnar där då? Shakespeare? Darwin? Hitler? Mycket möjligt, kanske hamnar de till och med bland topp tio. Men den obestridne ettan är trots allt en annan – Jesus. Och ändå känns han lite av en doldis i 2016 års Sverige. Han är inte längre ett ”household name”. Därför behöver han återintroduceras.

Dateringen ’före Kristus’ ersätts i dag ofta av ’före vår tideräkning’. Men oavsett vilken benämning vi har på tideräkningen kan vi konstatera att Jesus föddes för ungefär 2000 år sedan. Att han var verksam då råder det i stort sett inga historiska tvivel om, han är så pass väldokumenterad.

När ett barn ska födas har de allra flesta föräldrar fått en förvarning ett antal månader innan. Med Jesus var det annorlunda. De gammaltestamentliga profeterna talade om hans födelse flera hundra år innan han kom till världen och de beskrev honom som en kung som skulle rädda mänskligheten. I normalfallet brukar sådana profetior falla pladask till marken. Det är ju knappast någon som fortfarande oroar sig för att jorden ska gå under 2012 som Mayakalendern förutspådde. Men Bibelns profetior kan vi följa upp genom personliga vittnesmål av människor som levde nära Jesus. I Gamla testamentet läser vi om en person som ska komma. I Nya testamentet får vi läsa om resultatet av hans liv.

 

Det som förutsagts blir verklighet

Den första gång vi kan läsa någonting om Jesus är faktiskt redan i Bibelns inledande bok. Gud sade. Låt oss göra människor till vår avbild, till att vara lika oss (1 Mos. 1:26). Ordet ”oss” talar om att Gud inte är ensam. Subtilt vittnar det om att det är någon mer med i bilden. Med resten av Bibeln som glasögon kan vi förstå att det ligger något stort i dessa ord. Människorna är ju de som senare vänder Gud ryggen. Men innan de ens hinner lyfta ett finger är Guds försoningsplan klar. Han sänder sin son för att ställa allt till rätta.

Jesus föds i staden Betlehem. Hans föräldrar, Maria och Josef, vandrar från Nasaret i Galileen upp till Judeen som vi läser om i julevangeliet. I samband med hans födelse kommer också det första försöket att döda honom. Kung Herodes kände, även han, till profetiorna om Jesus. En ny kung var ett hot och han bestämde sig för att döda alla nyfödda barn. Men Jesus föräldrar blir varnade och lyckas komma undan genom att fly till Egypten.

 

Ett ovanligt liv

Att Jesus är ett speciellt barn förstår vi av en berättelse från när han var tolv år gammal. Vid familjens årliga besök i Jerusalem är han plötsligt borta och hans föräldrar hittar honom först efter tre dagars letande. Då sitter han i samtal med lärarna i templet som, alla, är djupt förvånade över hans insikter.

Evangelistens nästa nedslag i Jesus liv är då han blir döpt av Johannes döparen. Johannes var en excentrisk profet som hade proklamerat Jesus ankomst. Dopet blev startskottet på den intensiva perioden i Jesus liv. Jesus gjorde ’kometkarriär’ som rabbin och lärare runtomkring i Israel. Han gjorde kontroversiella uttalanden och backade upp dem med mirakelgärningar som aldrig tidigare skådats. Det gav honom ett stort följe med lärjungar och mycket uppståndelse runtomkring i Israel.

 

Det yttersta beviset på kärlek

Trots att Jesus blev mycket populär bland vanligt folk fick han också många personer emot sig. De religiösa ledarna blev synade uppifrån och ner av Jesu. Han kunde se igenom deras finputsade fasad och visa på allt det som var fel i deras liv. Och när han dessutom påstår att han är Gud svarar de med att få honom avrättad.

Att Jesus dog kan vid första anblick ses som ett nederlag men läser vi profetiorna och lyssnar på Jesus undervisning får vi en annan bild. Han säger att döden på korset är nödvändig för att förlåta människornas synder.

Att dö för någon närstående kan vi förstå att någon kan tänka sig att göra. Det har vi sett exempel på i litteraturen. Men att dö för alla, även dem som inte vill ha med en att göra, är den ultimata kärleksgärningen.

 

Jeanette Winterson berättar i en artikel om hur Shakespeare hjälpte henne att lära sig vad kärlek är. Hon lyfter fram författarens förmåga att lära oss sådant som varken skolor eller andra institutioner kan lära ut. Språket för att tillgodogöra sig Shakespeare fick hon genom sin mors ivriga läsande av King James Bible, en översättning som utkom fem år innan Shakespeares död. När jag läser om detta slås jag av det ironiska i att det enda Jeanette Winterson fick med sig från Bibeln var språket. För om man ska beskriva vad Bibeln handlar om med ett enda ord måste man välja just ordet kärlek. Bibelns huvudperson – Jesus – personifierar kärleken.

 

Gustaf Lunnergård, programmerare, Sollentuna

Foto: lightstock.com / Tina Vanderlaan