En bibelskola med visioner

”Vi vill vara en ’Bibel’-skola i ordets rätta bemärkelse”, står det i kursplanen för Strandhems Bibelskola. Möt två av nyckelpersonerna på bibelskolan, Lars-Åke Nilsson och Fredrik Hector.

”Vi vill vara en ’Bibel’-skola i ordets rätta bemärkelse”, står det i kursplanen för Strandhems Bibelskola. Möt två av nyckelpersonerna på bibelskolan, Lars-Åke Nilsson och Fredrik Hector.

Många mäanniskor bär på den. Stillhet och tystnad kan locka fram den. Vissa av oss längtar efter att få mer av den. Gudslängtan.

Det kommer perioder i våra liv då vetgirigheten och nyfikenheten vaknar på nytt och tankarna längtar efter något att brottas med och då grubblerier över livet sätter fart. Vem är du, Gud? Vad vill du mig? Vem är jag? Varför finns jag?

Gudslängtare, kunskapsslukare, stillhetssökare, spralliga livsnjutare och grubblare – alla är de välkomna till Strandhems Bibelskola för ett halvår eller ett år mitt i klorofyllen strax utanför Örkelljunga i nordvästra Skåne.

Jag träffar studierektor Lars-Åke Nilsson tillsammans med Fredrik Hector, som är verksamhetsansvarig på Missionsgården Strandhem. Båda två undervisar på bibelskolan. Lars-Åke är i grunden präst och har arbetat på Strandhem sedan 1978, året efter det att bibelskolan startades. Han ger ett vist och erfaret intryck med sitt abramhamsskägg och sina lugna ögon. Han är lite av bibelskolans stamfader, en trygg gestalt med glimten i ögat.

Fredrik är ett nytillskott som kom till Strandhem hösten -98. Hans bakgrund är en mix av 80 poäng ekonomi, studier på Credoakademin i Stockholm, sommarstudier på L’Abri i Mölle och flera års teologistudier på universitetet i Lund. Fredrik är eftertänksam när han talar.

–Vi jobbar väldigt bra tillsammans och bollar tankar om hur bibelskolan ska gestalta sig till hösten. Det är bra med kombinationen ”en något äldre och visare” och ”en ung idéspruta”, säger Fredrik och ler. Att få undervisa på en folkhögskola, en bibelskola, är ett oerhört inspirerande arbete!

Och inspirerade är de, Lars-Åke och Fredrik. De har visioner för höstterminen som ligger framför. Bibelskolan är i ständig förnyelse. Till nästa läsår kommer många intressanta föreläsare, däribland Bo Brander, som är präst i S:t Laurentii församling i Lund och Bengt Pleijel, som är präst och författare. Ett nytt och viktigt ämne kommer att läggas till schemat, bibelsyn. Synen på Bibeln är viktig att lyfta fram i ett samhälle där ingenting får vara normerande och där allt och inget är sant samtidigt.

– Vi skulle också vilja ha olika studieinriktningar på bibelskolan, säger Fredrik. Vi har pratat om bl.a. en medieinriktad gren. Mycket beror på eleverna och vad de har för önskningar.

Lyhördhet är ett ord som dyker upp i mina tankar flera gånger under vårt samtal. Elevsammansättningen och vad eleverna har för behov formar sättet att undervisa. Sökare och kristna – alla är välkomna.

– Vi vill väldigt gärna ha en bredd i elevgruppen, säger Lars-Åke. Människor från skilda sammanhang berikar undervisningen. Det ger dynamik och annorlunda infallsvinklar åt varje lektion, när olika tankar konfronteras, stöts och blöts.

Jag undrar vad som är speciellt med just Strandhems Bibelskola. – Man kan väl säga att vår profil är just bibelskola med betoning på Bibeln. En fjärdedel av kursen är bibelkunskap, berättar Lars-Åke. Det är något att vara stolt över.

Höstterminen är rotandets tid. Då handlar det om personlig fördjupning i Bibeln och kristen tro. Parallellt med undervisningen ges tillfälle till enskilda utvecklings- och själavårdssamtal. Detta är något som Fredrik vill arbeta mer för till hösten.

– Det händer mycket i en människas inre, när man stannar upp i livet, och då behövs en lyssnare, någon som ”gått före” och som kan vara lite av en vägvisare. Det är viktigt att varje elev blir sedd och tagen på allvar just i den fas som han eller hon befinner sig i under bibelskoleåret, säger han.

Vårterminen på bibelskolan har en mer utåtriktad betoning med tyngdpunkt på evangelisation och mission – att ge en rustning för att arbeta ute i kristna sammanhang och bland människor som inte känner Gud.

Vi pratar vidare om hur bibelskolan och elevernas inställning har förändrats genom åren. Är unga människor mer kritiska och ifrågasättande nu för tiden än för 15 år sedan? Lars-Åke tycker inte det, utan han anser att det mer handlar om personlighet hos den enskilda människan. Vissa är helt enkelt mer ifrågasättande till sin läggning.

En aktuell trend är däremot att unga människor reser mycket mer än för 15 år sen. Det tillhör livet i dag att boka in minst en långresa. Universitetsstudier kommer också högt upp på prioriteringslistan för många. Allt detta är oerhört berikande och viktiga erfarenheter som ger kunskap om vårt samhälle och andra kulturer och som kan skapa mer öppenhet hos människor.

Intresset för att gå bibelskola har minskat under de senaste åren och det kan nog till en del bero på att det finns så många fler valmöjligheter i dag.

Behovet av att stanna upp och lyssna till Gud finns nog där någonstans bland alla livsprojekten. Gudslängtan och nyfikenhet på vad Livet egentligen är.

Lars-Åke talar med stort eftertryck när han slår fast att svensken behöver kunskap om vem Gud är och vad han i Bibeln säger om sig själv, människan och livet.

– Vi får massor av påverkan via massmedia – då gäller det att veta på vem man tror. I valsituationer i livet behöver vi få veta: Hur vill Gud att vi ska leva? Bibelskolan vill rusta oss i den kristna tron och rusta oss för livet. Jag vill sammanfatta det i bibelordet: ”Sök först Guds rike och hans rättfärdighet, så ska allt det andra också bli er givet.” (Matt. 6:33.)

Nutidsmänniskan, gammal som ung, behöver en andningspaus i detta höghastighetssamhälle. En paus då vi hinner ifatt oss själva och låter våra tankar tänkas i lugn och ro. Då vi får tid att brottas med kluriga frågor och låter Gud tala till oss i stillheten. Mitt i allt detta händer nämligen stora ting – Gud förvandlar och det är spännande. Ett liv nära Gud och människor är ett liv i ständig förvandling.

Cia Andersson layoutare, Lund

 

ANNIKA NILSSON, BIBELSKOLEELEV FRÅN VINSLÖV

Hur fick du kontakt med Strandhems Bibelskola?

Jag fick tidningen Insidan av Sara Andersson, som arbetade som skolevangelist på min gymnasieskola förra året. Där såg jag annonser om bibelskolan. Jag funderade på olika bibelskolor, men till slut bestämde jag mig för Strandhems Bibelskola för jag tyckte den verkade bra och så ligger den ju inte så långt hemifrån.

Vad har varit mest spännande under ditt bibelskoleår?

Kenyaresan vi gjorde tidigt i våras. Det var en otrolig upplevelse! Vi kom på idén i höstas och det blev tillslut verklighet.

De roligaste ämnena är apologetik och själavård. I själavården har vi bl.a. gjort övningar där en av oss får agera själavårdare och en är hjälpsökande med något klurigt problem.

På vilket sätt har du förändrats under detta år?

Jag har insett att livet är en gåva och att varje människa fått gåvor av Gud att utveckla. Gudsrelationen har påverkats. Jag har fått upp ögonen för att Gud verkligen är närvarande alltid. Han går bredvid mig och intresserar sig för vad just jag gör. Nu finns ju Gud med som en naturlig del i allt man gör – jag önskar att det kan fortsätta vara så även när bibelskolan är slut.

Tror du att din tid på bibelskolan kommer att påverka din vardag efter det här?

Ja, helt klart! Tidigare har jag inte engagerat mig i någon kristen ungdomsverksamhet, men det vill jag göra nu. Kanske hjälpa till på något sätt.

Gästföreläsare på Strandhems Bibelskola:
Bo Brander, präst i S:t Laurentii församling, Lund; Fredrik Carlsson, teolog och ordförande i KUS; Bertil Gärtner, biskop emeritus; Per-Staffan Johansson, teolog och föreståndare för Nordiska L-Abri; Anders Månsson, åklagare; Bengt Pleijel, präst och författare; Christina Rydén, teolog och lärare vid CredoAkademin i Stockholm; Berit Simonsson, en av ledarna för OAS-rörelsen; Rune Söderlund, docent i Systematisk teologi vid Lunds universitet.

Vill du veta mer om bibelskolan? Ring Missionsgården Strandhem, tel: 0435-500 77, 0435- 514 77. Varför inte åka dit och hälsa på, Smålandsvägen 48 i Örkelljunga.

Varmt välkommen!

Foto: lightstock.com / Tina Vanderlaan