På luren

I april-numret av Till Liv kunde vi läsa att Per-Martin Hjort lämnar sin tjänst som missionssekreterare för MBV. Nu väntar nya uppgifter för honom och hans fru Gunnel som missionärer i Kina i Svenska Kyrkans regi. Till Liv har ställt några frågor till dem:

När och vart reser ni?

I slutet av juli flyger vi till Shanghai för att sedan gå en språk- och förberedelsekurs under augusti månad. Vi vet ännu inte var vi kommer att bli placerade, men det lär bli vid en lärarhögskola någonstans i östra Kina. Vi har skrivit ett två-årskontrakt och hoppas alltså att vara tillbaka i Sverige sommaren 2003.

Vilka uppgifter kommer ni att stå i?

Vi kommer båda att undervisa blivande grundskollärare i engelska och i västerländsk kulturkunskap vid en högskola i någon medelstor stad. Vi reser i Svenska Kyrkans regi, alltså som SKM:s missionärer. Men i Kina kommer vi att jobba för Amity Foundation, en kinesisk organisation som arbetar socialt och som står den protestantiska Tre-självkyrkan nära.

Vad ser ni mest fram emot?

Att möta det nya och okända. Vi hoppas också att få kontakt med de kristna som eventuellt finns i närheten.

Då är förberedelserna i full gång?

Ja, alldeles i dagarna har vi blivit klara med en åttaveckors missionärskurs arrangerad av SKM, då vi vistats i Uppsala, Edinburgh och Sigtuna. Vi har också börjat plugga lite kinesiska. Nu måste vi börja tänka på att packa ihop alla våra ägodelar, som ska magasineras någonstans här i Sverige.

Hur känns det att lämna tjänster och familj i Sverige?

Ett uppbrott sker alltid med blandade känslor. Man lämnar ju något välkänt och tryggt, samtidigt som man går något spännande och nytt till mötes. Det som utan tvekan känns jobbigast är att lämna barn och barnbarn. Men även när det gäller den saken, tror vi att det finns hjälp hos Herren.

Blir det någon sändningsgudstjänst?

Den kommer att hållas i Vinslövs kyrka den 10 juni kl. 17.00. Då inbjuder församlingen alla intresserade att vara med. Välkomna!

Intervju: Fredrik Carlsson

Foto: lightstock.com / Tina Vanderlaan