Var inte rädda! (Joh. 14:27)

Du har säkert också upplevt grå dagar. Inte nog med dina privata bekymmer, vännerna drabbas av motgångar och över hela jorden avlöser den ena olyckan den andra. Men kanske har du också upplevt hur Gud sänder en människa i din väg, just när allt ser som mörkast ut? Någon som hjälper dig att lyfta blicken och få nytt mod. En sådan person mötte jag nyligen. Han lyfte frisörsaxen och pekade uppåt, ända fram till Gud.

Dagen är grå. Det regnar och ute i världen är det krig. Som vanligt är det fullt av folk inne i den stora sjukhusfoajén. Men den här dagen i början av april tycker jag att alla ser sjukare och tröttare ut än vanligt, att stentrapporna är mörkare och att korridorerna är dystrare än de brukar vara. Jag är lyckligt lottad för jag har en kontakt som ordnat tid åt mig så att jag snabbt kan få en diagnos på min banala infektion. Jag är också lyckligt lottad för de 127 yuan som antibiotikan kostar gräver inget djupt hål i min portmonnä.

Ändå gör just dessa 127 yuan mig ännu mera modstulen. Varifrån skall en småbrukare med en inkomst på runt hundralappen per månad få en så stor summa om någon i hans familj skulle bli sjuk? Och byggnadsarbetaren, som flyttat flera hundra mil från sin familj i västra Kina för att tjäna en slant till barnens skolgång, hur har han råd att kurera sin bronkitis, som han fått av flera månaders övernattningar i dragiga och fuktiga, ännu ej färdigställda hus?

Jag följer med min kontaktperson till labbet där hon tjänstgör och vi diskuterar de senaste nyheterna om det epidemiska viruset SARS och om utvecklingen i Irak. ”Krig och farsot…” Nu är humöret snart så långt ner i botten det kan bli. På vägen ut går jag förbi en öppen dörr. Inne i rummet håller ”the Barber” på att klippa håret på en ung patient.

– Ni hao? Hej, hur är läget? undrar jag och får en strålande blick till svar.

– Bra, bara bra! För Gud finns ju, här hos oss!

The Barber pekar först uppåt med saxen och lägger sedan handen över bröstet. The Barber är sjukhusets frisör för såväl anställda som patienter. Någon har talat om att han berättar om vem Jesus är samtidigt som han klipper håret på sina kunder. Ingen går därifrån utan att ha fått en inbjudan till Guds rike. Fem dagar i veckan predikar han med saxen i hand om Guds underbara gärningar och på söndagen predikar han med bibeln i hand i någon av Ningdes mindre församlingar.

Nu, äntligen känner jag att jag fått den medicin jag så väl behövde i min modlöshet. ”Gud finns ju, här hos oss!” En medicin som är kraftfullare än all världens antibiotika och som dessutom är helt gratis. Den erbjuds på samma villkor till den fattige bonden eller den slitne byggnadsarbetaren som till mig. Och till dig!

”Frid lämnar jag efter mig åt er. Min frid ger jag er – inte den frid som världen ger. Låt ingen ängslan plåga era hjärtan. Var inte rädda!”

När jag kommer ut ur sjukhuset regnar det fortfarande. Fast det ser ut att klarna lite österut!

Gunnel Hjort, missionär i Kina

Foto: lightstock.com / Tina Vanderlaan