Vad kännetecknar enheten i Kristus?

Enheten med Gud bryts, utlovas på nytt och fullbordas i Kristus
Gud skapade människan till sitt barn, till full enhet och gemenskap med sig. I syndafallet bröts enheten och döden kom över alla människor (Rom. 5:12).
Gud lovade att återupprätta enheten genom kvinnans avkomma (1 Mos. 3:15). Genom hans sår är vi helade, eller: är det botat för oss (Jes. 53:5).
Johannes Döparen vittnar: Se, Guds Lamm, som tar bort världens synd (Joh. 1:29). Jesus undervisar: Ty så älskade Gud världen att han utgav sin enfödde Son, för att den som tror på honom inte skall gå förlorad utan få evigt liv (Joh. 3:16). Vi skulle få söners rätt (Gal. 4:5). Rätten att på nytt få vara Guds barn har vi i Jesus.
Alla är ni Guds barn genom tron på Kristus Jesus. Alla ni som har blivit döpta till Kristus har blivit iklädda Kristus. Här är inte jude eller grek, slav eller fri, man och kvinna. Alla är ni ett i Kristus Jesus (Gal. 3:26–28).
En kropp och en lära
Inför sin korsdöd ber Jesus: Helige Fader, bevara i ditt namn dem som du har gett mig, för att de ska vara ett, liksom vi är ett … Jag ber för dem som genom deras ord kommer att tro på mig, att de alla skall vara ett och vara i oss, för att världen skall tro att du har sänt mig (Joh. 17).
Alla de troende är en kropp i Kristus (Rom. 12:5). I en Ande har vi alla blivit döpta för att höra till en kropp (1 Kor. 12:12f). Vi står i andlig gemenskap med den Treenige Guden och med varandra, en den Helige Andes gemenskap, delaktighet (2 Kor. 13:13).
Var ivriga att bevara Andens enhet genom fridens band: en kropp, en Ande, ett hopp, en Herre, en tro, ett dop, en Gud, som är allas Fader, han som är över alla, ge­nom alla och i alla (Ef. 4:3–6).
Enheten bryts, då trosläran och förkunnelsen ändras. Den som inte förblir i Kristi lära utan går utöver den, han har inte Gud. Den som förblir i hans lära har både Fadern och Sonen (2 Joh. v. 9).
Skriften varnar för villolärare
Akta er för de falska profeterna (Matt. 7:15). Tro inte alla andar utan pröva andarna om de kommer från Gud (1 Joh. 4:1). Låt er inte föras bort av alla slags främmande läror (Hebr. 13:9). Låt oss hålla fast vid vår bekännelse (Hebr. 4:14). Vaka, stå fasta i tron (1 Kor. 16:13).

John-Erik Ekström
Predikant, Örkelljunga

Foto: lightstock.com / Tina Vanderlaan