Andens frukt – är kärlek

Kärleken som Anden utgjuter hjälper oss att se, älska, ha fördrag och förlåta.

Runt omkring oss väntar människor på att vi ska se dem och bry oss om dem. De väntar på att vi ska lyssna på dem, ägna oss åt dem. De väntar på kärlek.
Men hur blir det? Vi är upptagna av våra saker, vi följer vårt schema, vi går från det ena till det andra. Därför ser vi inte dem som väntar på oss. Eller vi ’hinner inte’ med dem. Vi har inte denna kärlek som människor väntar på.
Men den finns! Jesus har den.

Jesus har levat i kärlek
Han såg dem som andra inte såg. Han såg mannen i Betesdadammen, som klagade: Herre, jag har ingen som leder mig ner i dammen. Han såg honom och botade honom. Han såg kvinnan som kom för att hämta vatten i Sykars brunn. Byborna ville inte se åt henne. Han såg henne. Han gav henne levande vatten. Och han förde henne tillbaka in i gemenskapen.
Han tog sig an dem som andra inte ville ha med att göra. Han räckte ut sin hand och rörde vid den spetälske mannen och gjorde honom frisk (Matt. 8:2ff). Han åt tillsammans med tull­indrivarna. Han lät ”synderskan” väta hans fötter med sina tårar, torka dem med sitt hår och smörja dem med sin olja (Luk. 7:36ff).
Han gav inte igen. Han helade örat på en av dem som grep honom. Han bad för dem som drev spikarna genom hans händer.

Denna Jesu kärlek kommer nu till oss
Guds kärlek är utgjuten i våra hjärtan genom den helige Ande som han har gett oss (Rom. 5:5). Detta sker på ett dubbelt sätt. Först får vi Jesu kärlek för egen del. Han möter oss med sin orimliga kärlek. Han älskar oss trots att vi inte har förtjänat det. Han älskar oss trots att vi har gått våra egna vägar och gjort honom emot. Han förlåter oss alla våra synder. Gud bevisar sin kärlek till oss genom att Kristus dog i vårt ställe, medan vi ännu var syndare (Rom. 5:6ff).
Men på samma gång är Guds kärlek utgjuten i oss som en ström – en ström genom oss ut till våra medmänniskor. När den helige Ande kommer över oss har Anden Jesu kärlek med sig. Den kärlek som Jesus har visat när han gick omkring på jorden, den är nu utgjuten i våra hjärtan genom den helige Ande. Andens frukt är kärlek.

Anden driver oss att älska med Jesu kärlek
Anden hjälper oss att se. Så att vi inte med prästen och leviten går förbi vår medmänniska, utan ser och känner medlidande. För sådan är Jesu kärlek, den som Anden utgjuter över oss.
Anden hjälper oss att bryta vårt eget schema, lämna vår egen agenda, stanna, lyssna och göra för medmänniskan det som hon behöver. För sådan är Jesu kärlek, den som Anden utgjuter över oss.
Anden hjälper oss att älska dem som vi helst vill undvika – de tröttsamma, de som klagar, de som inte tackar, de som kan ’ställa till det’ för oss. För sådan är Jesu kärlek, den som Anden utgjuter över oss.
Anden hjälper oss att ha fördrag och förlåta. Inte samla på oförrätter utan älska våra ovänner och be för dem som motarbetar oss. För sådan är den himmelske Fadern i sin kärlek. Han låter sin sol gå upp över onda och goda, och låter det regna över rättfärdiga och orättfärdiga (Matt. 5:45). Och sådan är Jesu kärlek, den som Anden utgjuter över oss.
Anden hjälper oss att hålla ut – också där det som vi försöker uträtta verkar hopplöst, också där andra drar sig undan. För sådan är Jesu kärlek – den tror allt, den hoppas allt, den uthärdar allt. Och det är denna kärlek som Anden utgjuter över oss.

Gustav Börjesson
Prost, Sätila

Foto: lightstock.com / Tina Vanderlaan