Följ mig!

Än en gång gick Jesus längs sjön. Allt folket kom till honom, och han undervisade dem. När han gick vidare fick han se Levi, Alfeus son, sitta vid tullhuset, och han sade till honom: ”Följ mig!” Och Levi steg upp och följde honom.
mark. 2:13–14
”Det hände sig en gång när Vår Herre vandrade på jorden…” Ja, så börjar en del sagor. Men här går Jesus, Guds egen Son och samtidigt en snickare från grannstaden, som börjat undervisa om Guds rike. Till höger om sig har han den lynniga sjön Gennesaret, där han stillat stormen, och framför sig stranden där han undervisat, botat och kallat lärjungar.
Än en gång – för vilken gång i ordningen? Räckte det inte nu? Nej, det var något speciellt med Kapernaum, där han nyss hade undervisat och botat i ett proppfullt hus. Folk lyssnade, för här var något mer än en vanlig lärare, något nytt och gudomligt. Det står att ”allt folket kom till honom”, och då fortsatte han sin undervisning. Han såg deras behov, gav dem allt men visste också att det inte skulle bli någon väckelse. I stundens hetta sa många ja, men inget hände i hjärtat…
Den kända strandpromenaden ledde fram till stadsporten i ”hans egen stad”, och där satt en av de där landsförrädarna och tog betalt åt romarna. Mitt i vimlet ser Jesus en som längtar efter mening, förlåtelse, hopp. Följ mig! Levi rycker till, reser sig – och följer. Mäktiga ord från honom, som har makt att stilla stormar, och makt att skapa tro. Ett nytt liv hade börjat, som Levi inte visste mycket om, men när han såg på Jesus kände han vissheten.
Än en gång ser Jesus dig. Med kärlek ser han vad som gömmer sig där längst inne – den lilla människan, den längtande människan, den självgoda människan. Med kärlekens makt vill han ge dig ett nytt liv, något du kan få bara när du ser och följer honom. Våga släppa taget, och än en gång fångas in av de mäktiga ord som bär – i dag, i morgon och för alltid. Följ mig!
BÖN: Jesus, du är här just nu. Tack för att du lyssnar än en gång. Jag vet så lite, men jag vill följa dig. Led mig, lär mig, bär mig. Ge inte upp förrän jag är hemma hos dig, i din egen stad. Tack för din trofasthet. Jesus, kom in, kom in i mitt hjärta, Jesus! Amen.

Henrik Birgersson
Missionär, Gagnef i Dalarna

Foto: lightstock.com / Tina Vanderlaan