Från död till liv!

Och han tog barnets hand och sade till henne: ”Talita koum!”. Ur Mark. 5:35–43.

I World of Warcraft, ett dataspel som spelas av många människor i dag, kan man dö av olika orsaker. Den vanligaste orsaken är att spelaren möter en varelse som har en sådan hög stridsnivå att han inte har en chans utan dör. Vad händer då? Är det klippt? Nej, det finns en andra chans, nämligen att spelaren i något slags kroppslöst tillstånd letar upp platsen där han dog och blir levande igen. Spelaren har nu en ny chans att återuppta striden eller undvika den. Så tokigt kan det gå till i spelens värld.
I berättelsen om Jairus dotter är det Jesus som för den lilla tolvåriga flickan från döden till livet, med orden ”Talita koum!”. Det betyder: ”Lilla flicka, jag säger dig, stå upp!” Flickan blev uppväckt av Jesus. Hon fick nytt liv. Det var ingenting hon kunde ha fixat på egen hand, utan Jesus grep in och gjorde ett under.
Ett lika stort under är det år 2008, när en människa som är andligt död väcks upp till liv och börjar leva sitt liv i nådens rike. Det är nämligen inte, som man kan tro, en viljeakt av en människa. ”Jag måste ta tag i mitt liv och satsa på de andliga värdena.” I World of Warcraft är det möjligt att med egen ansträngning hitta livet igen. Men det spelet är bara fantasi. På samma sätt är det bara i fantasin som en människa kan väcka andligt liv hos sig själv. Det behövs ett Guds ingripande. Den Gud som sade Talita koum är verksam också i dag. Han vill väcka och han väcker upp andligt döda människor och ger dem av sitt eget liv. I Guds rike på jorden i dag finns de som Gud nyss fått väcka till liv efter ett långt liv i världen, och där finns de som fått växa upp i kristna sammanhang och som tappade livet på vägen, men som Gud fick möta på nytt.
Men precis som det i spelens imaginära värld finns läskiga monster som vill ta livet av spelaren, så finns det mäktiga sataniska krafter som vill ta ditt liv ifrån dig. Inte ditt fysiska liv, men ditt andliga. Djävulen har en idé om hur just du ska bli berövad livet i Gud. Han vill binda dig med just de band som passar dig. Det kan handla om girigheten, din lust att samla på hög, eller kanske om porrsurfningen bakom den stängda dörren. När sådana eller andra synder göms undan för Gud leder det så småningom till att vi dör bort från livet i Gud. Skyddet för att det ska hända ligger i att leva varje dag i Guds ljus och där få bli avslöjad och upprättad i förlåtelsen. Där finns också vägledning framåt.
Kanske har du bara ”namnet om dig att du lever” men i verkligheten är du död. Kanske vistas du bara i kristna sammanhang för att du brukar det. Inte för att du har livet med Gud. Då är det stort och underbart att den Gud som gjorde undret med den tolvåriga flickan också kan och vill göra det undret med dig i dag! Ger du honom lov till det?
Hans ”Talita koum” kan väcka också i dag!

Johannes Lyche, skolledare och ELM-predikant, Hisings Backa

Foto: lightstock.com / Tina Vanderlaan