Livet – filmen om de stora frågorna

Snart har en unik film premiär, ”Livet – filmen om de stora frågorna”. I den berättar flera människor om sin kristna tro – bland annat ateisten som blev kristen, hockeyspelaren som lever med Jesus i vardagen och forskaren som ser Skaparen i den lilla människocellen.

Stig Ekelund, tidigare kyrkoherde i Helsingborg och i flera år präst i Melbourne och på
Teneriffa, är en av initiativtagarna till ’filmen om Livet’ som har premiär nu i februari. Han utgör tillsammans med förlagschefen Anna Ehde Malmberg och filmregissören och producenten Rolf Hamark en grupp som arbetar med kristna filmer.
– Vad handlar den nya filmen om?
– Den handlar om livet och om stora frågor kring våra liv som vi ofta funderar över. Det ges i dag i vårt land många olika svar på livsfrågorna, så vi vill i filmen ge det kristna svaret. Det är förstås upp till var och en om man vill tro, men man kan inte tro helt som man vill och ändå kalla sig kristen. Vi har intervjuat människor med en kristen tro, och fått svar som så klart är personligt präglade, men de är grundade på det Gud uppenbarat för oss, det som står skrivet i Bibeln. Vår nya film vill berätta om allt det goda en sund kristen
tro ger.
– Berätta vilka som medverkar!
– Vi har velat ha med folk som representerar olika yrken och åldrar. Det kristna svaret på livsfrågorna blir på det viset allsidigt belysta. Hockeyspelaren Marcus Näslund och fördäcksgasten Martin Krite uttrycker sig lite annorlunda än vad till exempel professorn i atomfysik Sune Svanberg gör. Redaktör Elisabeth Sandlund mötte Gud på ett dramatiskt sätt. Elisabeth hade varit ansvarig för ekonomiavdelningen på Svenska Dagbladet i 23 år. Som ung var hon glödande ateist, men med tiden falnade glöden. Tron blev en icke-fråga tills en dag då Elisabeths gard var nere – då kom Gud. ”Gud är världsbäst på tajmning!” säger Elisabeth, och hon berättar i filmen med stor inlevelse om detta.
– Det låter väldigt spännande!
– Vi vill också gärna sticka hål på de lögner som ateister och humanister alltför ofta torgför. Det finns till exempel en professor Dawkins i England. Denne man jobbar hårt för att utrota den kristna tron, och framför allt för att få bort den från det offentliga rummet. Dawkins har sagt att det är lika dumt att tro på Gud som att tro på tomtens existens. En hel del högljudda svenskar har inspirerats av denne ateist. Vidare hör man ofta att ingen naturvetare eller vettig människa tror på Gud. Inte så få säger att de håller sig till fakta och tror på naturvetenskapen …
– Så med filmen vill ni visa att det är intellektuellt hederligt att ha en kristen tro?
– Ja, så är det. Många nobelpristagare är bekännande kristna. I vårt land hittar du ett antal naturvetare som är aktiva i sin kristna tro, till exempel cancerforskaren, professor Stina Oredsson som också medverkar i filmen. Stina ser upp från sitt mikroskop och säger: ”Jag blir allt mer och mer förundrad över Guds storhet, när jag ser hur mikrokosmos i minsta detalj är uppbyggt. Vilken skönhet! Ju längre jag borrar mig ner i det pyttelilla i cellen, desto mer verklig blir Gud. Bakom det jag ser i mitt mikroskop finns en superintelligent Skapare. Slumpen är utesluten! Att sen tron på Gud är basen för mitt liv och att tron lyfter och bär mig är det värdefullaste i livet för mig.”
– Vi har också intervjuat professorn i atomfysik Sune Svanberg, en av höjdarna bland naturvetare. För han är också kristen. Både regissör Hamark och jag blev tagna av det vi fick se och höra i Lund. Jag visste före intervjun att Sune Svanberg var en internationellt erkänd forskare, men att han låg på den höga nivån bland naturvetare var jag inte klar över. På bord och väggar kunde jag räkna upp till ett trettiotal utmärkelser. Han innehar ett antal hedersdoktorat från universitet runt världen. Ja, han är också hedersdoktor vid sitt eget universitet, något som är helt unikt.
Ett par dagar efter inspelningen fick Sune Svanberg i Blå Hallen ta emot Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien IVAs stora guldmedalj för sin vetenskapliga forskning. Då jag frågade honom hur han värdesatte all berömmelse jämfört med värdet av den kristna tron, så svarade han: ”Visst är jag mycket stolt och tacksam över att min forskning har mött så stor uppskattning världen över. Men i jämförelse med min tro på Gud, betyder ändå allt detta ingenting!”
– Vilka fler yrken är representerade i filmen?
– Kammaråklagare Anders Månsson, Ängelholm, träffar dagligen tuffa brottslingar. Det märks i filmen att han genom åren hunnit reflektera mycket kring brott och straff, amnesti, försoning, skuld och förlåtelse. Den som bryter mot livets regler mår dåligt – på något sätt måste brottet sonas. I filmen berättar han om Bibelns svar på våra frågor kring det svåra vi ofta funderar på.
Jag skulle också gärna berätta om Jakob Löndahls tankar kring livets uppkomst; han är fysiker och disputerade våren 2009 i Lund. Och om artisten Jenny Berggren, Marcus Näslund eller Martin Krite … Men jag tror det allra bästa är: Köp filmen, njut, bli glad och stärkt längst därinne – eller ta dina frågor på allvar och sök det kristna svaret!
– Hur vill ni att ”Filmen om de stora frågorna” ska användas och spridas?
– Vi hade hoppats att Svenska kyrkan skulle vilja köpa filmen och skänka den som en hälsning till hela svenska folket, ungefär som man gjorde för ett antal år sen med Lilla boken om kristen tro. Men det blev inte så. Nu hoppas vi att enskilda församlingar köper och delar ut filmen, att de skänker filmen till skolor de har i sitt område. Allra bäst är naturligtvis då om det finns en kristen elevgrupp som kan sprida filmens budskap i sin skola. Det finns många, många sätt att räcka ut en hand med filmen i, som en god hälsning från vår himmelske Far.
Eva Andersson, Lund

Foto: lightstock.com / Tina Vanderlaan