Hemvändardag i Broby

I strålande sensommarväder återvände vi till Broby, till hembygden, men även till det andliga hem där vi som unga fick höra evangeliet om Jesus och där tron på honom grundlades. Samkväm, vackert dekorerade kaffebord, fotoutställning m.m. bidrog till en minnesrik dag.

ELM-FÖRENINGENS ordförande Rune Gunnarsson hälsade alla välkomna.
– Hemvändardag är en speciell dag, en dag för återseende, god gemenskap och att återuppliva minnen. Men dagen väcker även en del vemod. De som inte är kvar – föräldrar, äldre generationer – och vänskap eller gemenskap som varit stark men ebbat ut. Nu är vi färre och äldre, hur länge kan vi fortsätta? Då behöver vi något som väger tyngre och lyfter våra tankar: Gud är trofast som har kallat er till gemenskap med sin Son Jesus Kristus, vår Herre (1 Kor. 1:9).
Många delade under samkvämet med sig av minnen från föreningen. Sven Sjunnesson lyfte fram ungdomsföreningen (bildad 1901) som en del i de stora folkrörelserna där den första skolningen i föreningsdemokrati gavs. Han påminde om förmånen att få sitta tillsammans med andra ungdomar och höra lovsång, ”vackrare musik finns inte”, och om ledare som föreningen haft:
– Einar Nilsson såg att ungdomar ville något för Guds rike och han vågade ge dem ansvar. Framförallt betydde Artur Nilsson mycket för min personliga tro, i mitt sökande och min brottning med problemet tro och vetande.
Börje Karlsson hade här sitt andliga hem under tonåren och var med vid invigningen av missionshuset år 1950 och även på konferensen i Ekbacken 1951. Tidigt blev Börje inbjuden till Marta och Artur Nilsson som hade ett öppet hem. Artur stod bakom bildandet av musikföreningen KUM och ungdomskören i Broby, och Börje blev snabbt indragen i det arbetet. Arturs bror Einar ledde i många år en blandad kör. Börje påminde också om mötesserierna på 50-talet, ungdomsdagarna, adventshögtiderna och sommarfesterna i Ekbacken, och han avslutade med:
– Tänk vad denna verksamhet har fått betyda mycket, det är en stor nåd av Gud. Det kan inte nog betonas hur viktigt det är att vi försöker skapa trygga, andliga uppväxtmiljöer. Låt oss inte glömma att tacka Gud!

EFTER EN GEMENSAM kvällsmåltid visade Lennart Persson, Örkelljunga, diabilder från svunna tider. Britta Persson, Broby, lyfte fram Bertil Sjunnesson som en person som betytt oerhört mycket för barn och ungdomar i Broby.
Göran Giselsson, Markaryd, höll en avslutande andakt kring den stora målningen på fondväggen i stora salen som föreställer Jesus i bönekampen i Getsemane.
– Jesus gick lidandets väg i vårt ställe. Men vi får också komma ihåg att han ber för oss i dag, att vi ska bli bevarade i tron på honom.
Det var en givande dag som avslutades med kaffe och tårta – och med önskemål om en uppföljning.

Karin Christensson, Motala

Foto: lightstock.com / Tina Vanderlaan