Hälsningar från Peru

I staden Chiclayo i Peru bor och arbetar sedan hösten 2009 två ELM-missionärer, Elin och Mattias Lindström. I höst har de hjälp i arbetet av tre volontärer, Karin och Jonas Roslund samt Betty Svensson.

Mattias skriver: Efter tolv veckor i Sverige är vi nu tillbaka i Peru. Det var på många sätt härligt att vara i Sverige under sommaren. Familjen, vännerna, naturen och inte minst alla ryggdunkningar och uppmuntrande ord från missionsvännerna, var saker som vi uppskattade mycket. Det var också mödosamt – vårt reseschema var alltför ambitiöst, det kändes som vi inte hann med alla vi ville träffa osv. Att vara missionär på hemmavistelse var inte så vilsamt som vi hade föreställt oss.
Nu är vi tillbaka i tjänst i Chiclayo. Det var spännande att se hur kyrkan hade klarat sig; för första gången (tror jag) fungerade kyrkan helt utan missionärer under två månader. En nyttig erfarenhet och en god förberedelse för framtiden! Vi kan se att några av syskonen nu har lärt sig att ta mer ansvar. För församlingen i Cerropón blev det en tuff erfarenhet och några av syskonen försvann iväg. Vår uppgift är nu att, i Jesu efterföljd, söka upp dem och uppmuntra dem till att komma tillbaka.
För oss själva var det nyttigt att vara borta ett tag. Nu kan vi se med lite mer distans på missionsarbetet. Vi har lärt oss att
• församlingen i Cerropón måste vara starkare rustad den dagen missionärerna drar sig ur församlingen,
• vi själva måste hålla regelbundna pauser, så att vi har tid att återhämta oss mellan varven – missionärslivet är verkligen intensivt!
• missionsarbete är hopplöst om inte den helige Ande gör sitt verk. Det ger oss anledning att börja varje arbetsdag i bön om Herrens välsignelse. Må Gud välsigna sin kyrka och sin mission i Chiclayo!  Mattias Lindström

ELMs missionsekreterare Peter Storgaard har kontakt med volontärerna.

Hur har du det i Peru, Betty?
– Än så länge väldigt bra! Jag försöker komma in i spanskan, samtidigt som jag njuter av vackert väder, god mat och härliga människor. Sedan jag 2009 besökte Peru med Strandhems Bibel- och lärjungaskola har jag velat komma tillbaka någon gång, och det är fantastiskt att nu få vara här igen.
Vilka förväntningar har du för din tid i Peru?
– Just nu att snart få åka till Chiclayo och komma igång med arbetet där. Det ska bli väldigt spännande att få återse människor jag träffat tidigare och att få arbeta i kyrkan, i IELCH.
Vad ska vi be för, när vi ber för dig?
– Be gärna för att jag ska kunna komma in i arbetet snabbt eftersom jag inte ska vara här så lång tid, och att Gud ska utrusta mig för de uppgifter jag får – och att jag ska få fortsätta vara frisk.

Hur har ni det i Peru, Karin och Jonas?
– Här i Arequipa har vi det bra. Vi bor hos en helt underbar familj och försöker lära oss så mycket spanska det bara går. Vi har snabbt funnit oss tillrätta och vår hemlängtan är än så länge inte alltför stor.
Vilka förväntningar har ni för er tid i Peru?
– Just nu ser vi väldigt mycket fram emot att få komma till Chiclayo. Tiden här i Arequipa är väldigt bra men känns mest som en liten mellanlandning. Vi längtar efter att få komma igång med våra uppgifter i Chiclayo och efter att få lära känna människorna i de olika församlingarna.
Vad ska vi be för, när vi ber för er?
– Det känns väldigt angeläget att be för språket. Att vi ska kunna kommunicera med personer vi möter och att få lära känna kulturen känns viktigt. Be att vi ska finna oss tillrätta i Chiclayo och att Gud ska få använda oss där. Be att Guds Ande ska verka i oss.
Tack alla ni som ber för oss. Det känns så tryggt och gott att tänka på att vi är burna av böner.

Peter Storgaard, ELMs missionsekreterare
Följ dem alla på bloggen på elmbv.se!

Foto: lightstock.com / Tina Vanderlaan