Sommarmöte gav nytt mod för livsvandringen

ELM syds sommarmöte handlade i år om att vara på vandring tillsammans med Jesus. Det var ett väl genomfört arrangemang som bjöd på mycket att glädja sig över.

 

Det blåste svala vindar där vi satt på sjösidan av Missionsgården Strandhem men från podiet talade Göran Lind om soluppgången över varje sommardag – Jesus Kristus. Det var dags för ELM Syds sommarmöte, väl förberett och arrangerat av missionsföreningarna i Bjärnum, Vittsjö och Snärshult. Vi kunde glädjas över en helg med Guds ord i centrum!

En helg, ja, för i år började sommarmötet med seminarier och panelsamtal om mission i Sverige och utomlands redan på fredagen. På lördagen introducerades så temat: ”Ett folk på väg” och på mötesplatsen hade det dekorerats vackert med cyklar, skor, vagnar och annat som påminde oss om hur olika livets resa kan se ut.

 

Undervisning om Guds makt och kärlek

Förkunnelsen bjöd på mycket värdefullt att ta med sig. Den danske prästen Per Munch inledde och talade om hur viktiga de första stegen på trons väg är. Han uppmanade oss också att hålla ut i tillit till Gud. Likt barnen behöver vi vuxna få påminna oss om Guds makt och sjunga: ”Vår Gud är så stor, så stark och så mäktig, det finns inget han inte kan göra.” Vi behöver också påminna oss om Guds kärlek. Det är kärlekens språk Jesus talar när han säger: Far, jag vill att där jag är, där ska också de som du har gett mig vara med mig (Joh. 17:24). Ingen av oss skulle säga om vår respektive att han eller hon är utan skavanker men Kristus drömmer om den dag då han på grund av sin kärleks offer ska få ”föra fram församlingen inför sig i härlighet, utan fläck eller skrynkla eller annat sådant” (Ef. 5:27). En förebild för oss på livets vandring är Maria som på ikonerna ser på Jesus och indirekt uppmanar oss att göra detsamma.

När Per Munch avslutat sitt förmiddagspass dröjde det inte länge förrän köerna till lunchtallrikarna, hamburgarna, kaffet, godiset och glassen ringlade sig långa. Bokförsäljningen gick bättre än på länge, BV-förlag höll till i gymnastiksalen dit många också sökte sig fört att värma sig eller ta skydd mot regnskurarna. ELM sålde saker, matvaror och läsk från missionsländerna och ELM Syd vykort och en affisch med ett bibelord. I barntältet snurrade också ett lotterihjul och barnen kunde vinna olika priser.

 

Guds trofasthet gör oss frimodiga

Efter lunchen gjorde Bengt Hjort ett nära textstudium över Hebreerbrevet 10:19-25. Under rubriken: ”Ett folk på väg i frimodighet” visade han på hur frimodighetens insida – mitt upprättade förhållande till Gud – är en förutsättning för frimodighetens utsida – medmänniskan och tjänsten i världen. Men han visade också på hur vi genom att sporra och uppmuntra varandra kan få stärka varandra. ”Vi har ansvar för varandras frimodighet” var en mening som nog satte sig i flera av oss som lyssnade.

Daniel Borg representerade de något yngre predikanterna bland talarna trots sina 34 år fyllda. Han talade om hur vi under vandringen i alla situationer får lämna över allt till Gud. Vår bön vilar på Guds löften och på vem Gud är som vår trofaste och kärleksfulle far. I paralympics åker en föråkare framför den synskadade tävlande i utförsåkning och den bilden gav han oss för hur Gud leder, går före och banar väg genom livet.

Efter att tidigare fått höra fantastisk sång av såväl Lina Eldh som kören Tripla avslutades lördagens storsamling med att vi fick lovsjunga och tillbe tillsammans under ledning av Anders Andersson.

 

Högmässa om bygget på berggrunden

Söndagen inleddes med högmässa. Ola Johansson var officiant och hans kollega i Örkelljunga pastorat, Peter Kogler, predikade över rubrikerna: ritningen, byggandet och besiktningen. Ritningen är Guds Ord, hans tanke och vision med livet. Ordet och läran får vi älska och bevara. Byggandet ska ske på ”berggrunden” uppmanar Jesus – att höra och handla. På domens dag får vi peka på Jesus verk. Han, i sin tur, kan peka på de gärningar som blivit resultatet av att vi haft vår trygghet i honom. Besiktningen, slutligen, kommer avslöja om vi byggt på grunden eller om vi fuskat och låtit våra liv bli ett halvtaskigt självbygge. När Jesus kommer tillbaka vill han totalrenovera oss och bygga en ny mänsklighet. Micke och Stina sjöng och det fanns möjlighet för förbön under det att hundratals och åter hundratals tog sig fram till nattvardsutdelandet.

 

Uppmuntran och förmaning

Eftermiddagen inleddes med en predikan av prästen Göran Landgren. I Kristus har Gud välsignat oss med ”all andlig välsignelse” läste han ur Efesierbrevet 1 och konstaterade att det inte är lite! Göran Landgren gav oss också flera viktiga förmaningar. Vår egen rättfärdighet kan bli en avgud för oss, att vi har gjort skillnad. Materialism kan få ersätta ägandets goda syfte: Men den som lever för lyx är levande död … Om någon inte tar hand om sina närmaste, och särskilt sin egen familj, så har han förnekat tron och är värre än den som inte tror (1 Tim. 5:6, 8). ”Det vi fyller vårt inre med påverkar vår syn på saker”, sade Göran och fortsatte: ”Att falla är en sak, men vad får prägla vårt liv?” Avslutningen av hans predikan handlade om att leva i Guds kärlek och kraftfält. Vi får släppa fram den nya människan och börja leva som Jesus –  tala gott, lyfta upp andra, använda humorn så att andra bekräftas och vi inte bara själva kommer i centrum. Vi får också be om Guds helgelse: ”Jesus, bryt fram med ditt morgonhumör när jag kämpar med mitt …”.

Efter Göran Landgrens mättade förkunnelse gladde oss barnen med sång. Vi fick påminnas om att vi går på livets väg mot himlen och att evangeliet är både på riktigt och viktigt.

 

Innan ELM Syds ordförande, Christer Unosson, slutligen tackade för fina dagar och ett utmärkt arrangemang fick vi även lyssna till en predikan av Daniel Ringdahl. ”När det i Bibeln talas om härlighet avses det som tar andan av oss”, sade han. ”Jesus vill att vi ska vara nära honom och få se Guds härlighet. I tro får vi leva målgångens liv här och nu.”

 

Markus Hector

Foto: Ebbe Ragnarsson