En dag med mycket ton, som gav inspiration

Kus:s inspirationsdag, som i år anordnades av KUM, fick en klingande inledning. Det var en fantastisk känsla att stå i stora salen på Strandhem och till ackompanjemang av trumpet, fiol, flöjt, orgel och piano sjunga så att taket höll på att lyftas: ”Helig, helig, helig, Herre Gud allsmäktig…”

Kus:s inspirationsdag, som i år anordnades av KUM, fick en klingande inledning. Det var en fantastisk känsla att stå i stora salen på Strandhem och till ackompanjemang av trumpet, fiol, flöjt, orgel och piano sjunga så att taket höll på att lyftas: ”Helig, helig, helig, Herre Gud allsmäktig…”

Ett 80-tal förväntansfulla sångare i blandade åldrar var samlade för att få inspiration, nya tips och idéer att ta med sig hem till sina föreningar. Tanken med denna dag var att alla skulle känna sig välkomna, inte bara de som brukar sjunga i kör och delta i kördagar.

Efter inledningsord ur Ps. 96 och ytterligare några ”taklyftarsånger” gick deltagarna till de grupper de valt. Några fick lära sig hur man placerar mikrofoner och högtalare för att få bästa möjliga ljud, andra fick sjunga gospel utan noter. ”Bänksångarna” stannade kvar i stora salen och sjöng ur sångboken till olika instrument. Här användes de nya noterna till sånger ur Lova Herren utskrivna med melodislinga och ackord.

Jag följde med Stina Sjödahl, som ville visa att även små munnar kan sjunga. Vi fick lära oss en hel del nya sånger, som passar barn i förskoleåldern, t.ex. ”Jag är fin, du är fin, mamma och pappa och min kanin. Vi behövs allihop, precis som vi är”.

Efter en god middag med mycket prat var det dags för samling i nya grupper. Nu kunde man välja t. ex. att sjunga ur Lova vidare eller att delta i ett samtal kring ämnet ”Musik är väl ingen konst?” eller att fundera över vad det innebär att leda en sånggrupp eller kör.

”Gott och blandat i kör” var mitt eftermiddagsval, och grupparbetet började med att vi blev bjudna på just Gott och Blandat av Anders Andersson, som vanligt laddad med små roligheter. Snabbt och lätt övade vi in tre mycket fina sånger, som vi sedan sjöng upp, då alla samlats för att dela med sig av vad dagens aktiviteter gett. Det var verkligen roligt och spännande att se hur mycket som hunnits med under denna dag. Visst hade gospelgänget svårt att komma ihåg texten, men ledaren Jonas Engström kunde sin sak och sångarglädjen var det inget fel på. Innan vi, styrkta av dagens upplevelser, åkte var och en på sitt håll, höll Fredrik Hector en andakt. Bl.a. tog han upp hur himlen ibland kan skina igenom under korta ögonblick här nere på vår ofullkomliga planet.

Sången och musiken kan bidra till detta. Vi som var med på inspirationsdagen kan nog instämma i att vi fick oss en glimt av den himmelska sången, som vi alla får fortsätta att öva på inför den stora uppsjungningen i himlen!

Rosmarie Westmark studerande, Vittsjö

Foto: lightstock.com / Tina Vanderlaan