Vardag och fest i Falketorp

På Falketorp missionsgård upplever vi en vår full med aktiviteter. Eftersom vi ser fram emot MBV:s årsmöte i juni, har vi haft fler arbetsdagar än vanligt. En arbetsdag är en lördag mellan tio och tre, då det sjuder av liv i varje vrå på missionsgården. Liten och stor, ung och gammal hjälps åt att lägga sista handen vid den renovering som vi hållit på med till och från under fyra års tid.

I köket har de kycklinggula köksluckorna plockats ned och fått ett nytt utseende med hjälp av tvätt och målning. Andra exempel på vad som uträttats under våra arbetsdagar är: omtapetsering av matsalen, utbyggnad av serveringsdisk, porslinsräkning, ombyggnad av skåp till ljudanläggningen, ommålning av fönsterkarmar och -spröjsar, gardinsömnad och installation av diskmaskin.

På tal om diskmaskinen – äntligen har den blivit vår! En ny kostar c:a 40 000 kronor. Vi räknade med att kunna få en begagnad för 20 000. En kollekt togs upp som gav c:a 10 000. Slutligen köpte vi en nästan oanvänd maskin för 7 800. Det kan man kalla bönesvar!

För er som inte känner till Falketorp kan vi berätta att det är en naturskön oas i den vikboländska skogen omkring tre och en halv mil öster om Norrköping. Missionsgården drivs av en MBV-förening, som funnits till sedan slutet av tjugotalet. Under den vanliga mötesverksamheten har vi hobby med många barn både från föreningen och bygden. En grupp från Skenäs öppna kriminalvårdsanstalt besöker regelbundet våra möten. Ett annat kännetecken för Falketorp är att sången och musiken har en stor plats vid våra samlingar.

I år anordnades århundradets första och sista påskläger på missionsgården. Det var fullt hus med gamla och unga från både norr och söder.

Lägret började på skärtorsdagen med nattvardsgudstjänst i Östra Husby kyrka. Fredagen var en dag i stillhet, då vi bland annat hade en påskvandring för att konkret med flera sinnen få känna på bibelberättelsernas budskap. Lägrets tema var För dig, och dagarnas underrubriker Utgiven för dig, Dog för dig, Levde för dig resp. Uppstod för dig. Per-Martin Hjort och Lars-Åke Nilsson höll föredrag och bibelförklaringar. Av Per-Martin fick vi bl.a. höra om nattvardens mysterium och vad det betyder för oss i dag. Han inledde med ett citat av en brasiliansk biskop: ”Ofattbara mysterium – livet får näring av döden. Endast i nattvarden får livet näring av livet.”

Lars-Åke talade på lördagen om Jona tecken. Vi blev påminda om att vi behöver fly till Gud i stället för ifrån honom. För Jona blev det så, att Gud, då allt hopp var ute, lät ett under ske. Så kan det bli även för oss.

På påskdagen gladdes vi över att Jesus inte längre har någon grav. Luther, Marx och alla andra ligger i sina gravar och väntar på uppståndelsen men Jesus har redan uppstått!

Den glada lägerkören sjöng med stor entusiasm och Sven Einarsson ledde den med yviga gester. Stärkta åkte vi hem med nytt mod i bagaget. Arbetet fortsätter med både vardag och fest. Under våra arbetsdagar sjunger vi ofta: ”Framåt i Jesu namn, tiden är kort…”

Be gärna för oss och välkommen till Falketorp!

Sofia Nilsson och Hanna Waldemarson

Foto: lightstock.com / Tina Vanderlaan