För tionde gången – körläger på Falketorp Missionsgård

Sjuttio sångsugna tjejer och killar, män och kvinnor, samlades för att tillbringa ett veckoslut i januari på Falketorp Missionsgård på Vikbolandet.

Sjuttio sångsugna tjejer och killar, män och kvinnor, samlades för att tillbringa ett veckoslut i januari på Falketorp Missionsgård på Vikbolandet.

Det var tionde gången som Anders Andersson, till vardags kantor i Häradshammar och Östra Husby, inbjöd till körläger. Första gången körläger anordnades i Falketorp var 1986 och sedan dess har det skett vartannat år, med undantag för 1993, som var en ”extragång”. Den här gången kunde vi glädja oss åt en ovanligt stor geografisk spridning bland sångarna, ända från Västerbotten i norr till Skåne i söder. Därigenom gjorde kören skäl för sitt namn – Sverigekören.

Vi samlades på fredagskvällen. Efter närande kvällsmat började vi nyfiket bläddra bland noterna för en första övning. Repertoaren var blandad. Några sånger var gamla godbitar från tidigare körläger, medan andra blivit nyarrangerade samma vecka. Vi hann inte mer än att ytligt känna på sångerna på fredagskvällen innan det var dags att sova. Anders spelade (bilden), dirigerade och skämtade, och vi rynkade våra pannor, lyssnade, sjöng och njöt.

Medan snön yrde utanför fönstren samlades vi inne i värmen till ett möte. Ämnet var hämtat ur Psalm 100, som börjar med orden: ”Höj jubel till Herren, alla länder.” Vi sjöng, och här följer några axplock ur texterna: ”Herre, vi vill tacka dej för den kärlek som du visat oss. Tack för att du gav ditt liv för att vi skulle få glädje och frid.” ”Tänk att jag tillhör Jesus, han tillhör mig, jag vet.” ”O vilken lycka att dig tillhöra! Jag är så glad att jag får vara med! Ditt goda verk må du själv slutföra, tills jag står fri och frälst i evighet.” ”Den trygghet som jag har är grundad på Jesu död på Golgata.” ”Jesus är grunden som vi fått. Han har besegrat allt ont och dödens makt. Frälsaren svarar en sökande själ: Kom och du skall få ro!” ”Mitt härliga hopp det kan aldrig slå fel. Ett arv utan like jag har.” ”Höj jubel till Herren alla länder. Tjäna Herren med glädje. Kom inför hans ansikte med fröjderop!”

Joachim Persson påminde oss i sin predikan om att vi har skäl att jubla över vad Gud gjort för oss. Guds glädje och frid får finnas i hela vårt liv och genomsyra både vardag och gudstjänst. Det finns ingen särskild form för vårt jubel, men den har en bestämd grund – Jesus Kristus. Genom honom får vi vara Guds barn och tillsammans med honom ärva evigt liv. Herrens godhet och nåd varar i evighet och ger oss från släkte till släkte anledning till jubel.

På söndagen körde vi genom snön till Östra Husby kyrka för att medverka vid en musikgudstjänst. Kören ackompanjerades då, till allas vår glädje, av inhyrda musiker från bland annat Norrköpings symfoniorkester. Återigen fick vi med härliga toner sjunga till Herrens ära om den frälsning han berett, och jag vill även tacka Gud för de människor han gett gåvan att sätta ord och musik till jublet.

Sofia Nilsson, Norrköping

Foto: lightstock.com / Tina Vanderlaan