En pratstund på internet

För länge sedan, under det förra århundradet, hände det att unga människor cyklade långa sträckor för att delta i ungdomsläger. Man kunde ägna timmar åt att ta sig över stora avstånd för att höra Guds ord och umgås med kristna vänner. Det var också vanligt att brev skrevs på vanligt papper och nådde mottagaren först efter ett par dagar. Men det var ju, som sagt, för länge sedan…

För länge sedan, under det förra århundradet, hände det att unga människor cyklade långa sträckor för att delta i ungdomsläger. Man kunde ägna timmar åt att ta sig över stora avstånd för att höra Guds ord och umgås med kristna vänner. Det var också vanligt att brev skrevs på vanligt papper och nådde mottagaren först efter ett par dagar. Men det var ju, som sagt, för länge sedan…

I dag är det så för vissa unga, att de minuter som går åt när datorn ska starta känns oändliga. Men hur stora är skillnaderna egentligen när det gäller den kristna samvaron? Hur träffas unga kristna i dag, och vad pratar de om?

I en önskan att ta reda på vad som egentligen förändrats och vilka nya möjligheter att mötas som finns i vår tid, ringer jag ett Hässleholmsnummer.

– Thomas.

– Hej! Är det du som är ”Golgata-Thomas”?

– Jo, det stämmer! Thomas är ung, kristen och brinnande. För några år sedan byggde han en plats på internet, som nu är en mötesplats för unga kristna över hela landet. Platsen heter ”Golgata”.

– Hur fungerar det egentligen, Thomas? Hur kan man mötas på internet?

– Man går till Golgata! Golgata var från början tänkt för bara KUS-ungdomar, men fler och fler hittade sidan. Efter hand utvecklade jag ”community”-delen av sidan, och då fördubblades antalet besökare!

– Stopp! Vad är en community?

– Det är en plats att mötas på. Inloggade medlemmar kan umgås med varandra.

– Vad är en ”chatt”?

– På Golgata finns en chatt där man småpratar eller ”chattar” med varandra på internet, alltså man skriver nånting och det syns direkt på skärmen.

– OK. Finns det fler sätt att ”träffas” på?

– Gästbok! Det finns en allmän gästbok, där vem som helst kan lämna små meddelanden som alla ser. En anslagstavla eller – ett klotterplank, skulle man kunna säga! Sen finns det privata gästböcker inne i communityn, för inloggade medlemmar.

– Hur många medlemmar har Golgata?

– I går var det 1 250 st. 600–700 av dem är ganska aktiva.

– Vad pratar man om?

– I den allmänna gästboken är det mycket blandat! En del kärlek, en del fotboll… På vittnesbördssidan finns mycket om kristen tro.

– Behöver du kontrollera vad som skrivs?

– Det krävs! Dagligen i den allmänna delen av Golgata. Det förekommer en del skräp.

– Framtiden?

– Vi håller på att göra om utseendet på sidan. Nu kan man läsa dagens andakt från Ledljus, men det ska utökas med dagliga andakter från Ett är nödvändigt. Vi försöker också hitta fler som kan hjälpa till, med bilder från läger och reportage etc. Det behövs fler eldsjälar!

– Tror du att människor kan bli troende tack vare en hemsida på internet?

– Ja! Det är några som har berättat via mail att de blivit kristna, delvis på grund av Golgata! Internet är ju enklare att besöka än ett missionshus.

– Vad är adressen till Golgata?

– Adressen är: www.golgata.nu! Välkomna!

 

Osedda vänner

Vi avslutar samtalet, och jag sätter mig vid datorn. Efter en minuts otålig väntan är jag inne på Golgata. I ”chattrummet” verkar det lugnt, men efter en stund får jag kontakt. Just för tillfället är fem personer inloggade, och vi pratar lite om vädret och om att chatta. En ung tjej berättar att hon nästan bara chattar med dem hon känner.

– Vad gör du annars på Golgata?

– Jag skriver gästboksinlägg till mina konfakompisar.

– Bra sätt att hålla kontakten?

– Japp, det är det faktiskt. Fast jag har inte gått på konfalägret än… hehe… Det visar sig att hon varit på en ”förkonfaträff”, och fått många nya vänner. En annan berättar att hon fått en kompis på Golgata:

– Ja, här har jag träffat en, men jag har inte träffat henne på riktigt nån gång.

– Det låter rätt spännande! Men håller du regelbunden kontakt med lägerkompisar och så?

– Jag brukar mejla några som jag ska konfas med i sommar. Och så plötsligt dyker en ny tjej upp i konversationen. Eftersom de två känner varandra men inte träffats på länge, säger jag hejdå och loggar ut från Golgata.

 

Själavård på nätet

Datorn får vila en stund medan jag lyfter telefonluren igen. Den här gången slår jag ett nummer som går till en ö i Blekinges östra skärgård.

– Anders Göth!

– Hej Anders! Tack för senast! Har du varit ute på nätet idag? Anders är präst på Sturkö, men arbetar också under namnet ”Pastor_ Anders” i en ”icke-territoriell kyrka” – på internet.

– Jag brukar vara inne på Golgata, Lunarstorm och Vilda Webben, berättar han. Vilda Webben är till för de lite äldre, 30–45-åringarna, medan de andra platserna mest besöks av ungdomar.

– Vad gör du där, egentligen?

– Jag lägger in mina predikningar på alla de tre platserna. Sen håller jag kontakten med mina konfirmander, och får andra kontakter. På nätet kan man vara nyfiken, det är enkelt att ställa frågor! Mediet gör det enkelt, även att vara fräck. Men det får man stå ut med!

På varje ställe har Anders fått själavårdskontakter. Det ligger ofta fem – tio brev per vecka i Anders e-postlåda som en direkt följd av hans aktiviteter som ”Pastor_Anders” på internet. Vissa kontakter är kortvariga, andra varar längre.

– Hurdan är pastor Anders på internet?

– Det är viktigt att vara rakryggad, att vara rak och tydlig. Jag hänvisar alltid vidare – internet ger en ytlig kontakt, inte den person- och ögonkontakt som är nödvändig för djupare själavård. Därför uppmuntrar jag mina kontakter att prata med en präst.

– Tror du att en människa kan bli troende med hjälp av en hemsida på internet?

– Ja, absolut! Om där finns god undervisning. Samma sak gäller som för en predikan, om Guds Ande är med där. Ordet är alltid Ordet, även på internet!

 

Den fasta grunden – nya redskap

Jag tackar för samtalet, och sitter en stund i eftertanke. Så här är det alltså: dagens ungdomar har fått tekniska hjälpmedel för att träffas och tala med varandra, enklare och oftare än förr i tiden. Sättet att träffas skiljer sig från förr, men samtalsämnena är i stort desamma. Man talar om vädret och om kärleken, om Gud och det kristna livet. I själva verket ser jag en frimodighet på de kristna internetplatserna som ger gott hopp inför framtiden! Dessutom blir de kristna platserna på nätet enkla att besöka för den som är intresserad av vem Jesus är. Så växer Guds rike, med samma grund som alltid men med delvis nya redskap.

Sven E Hammarberg, Karlshamn

Foto: lightstock.com / Tina Vanderlaan