Bröd till liv

Blev inte alla tio rena? Var är de nio? Luk. 17:17.

Du känner kanske igen sammanhanget. Det var tio spetälska som kom till Jesus och bad om att få bli friska. Och Jesus skickade iväg dem att visa sig för prästerna, och på vägen dit blev de fria från sin sjukdom.

En av dem blir riktigt glad och prisar Gud, då han upptäcker att han blivit ren. Han vänder tillbaka till Jesus och tackar för hjälpen han fått. Det är då han får den fråga av Jesus som utgör vårt inledningsord.

Blev inte alla rena? Var är de övriga? Spetälska har ofta tagits som bild av syndens problematik. Precis som med spetälska, som finns inne i kroppen och förstör den, så att yttre kroppsdelar liksom vittrar bort och kroppen bryts ned, är det med synden. Vi har synden i våra kroppar, vi har fötts med den i oss, och synden verkar så, att våra liv förstörs på olika sätt. Och vad värre är, synden för med sig döden.

Men precis som Jesus hjälpte de här männen har han genomgripande hjälp mot synden. Hans budskap till oss i dag är att vi är rena från synden och alla dess konsekvenser. Du är fri och rättfärdigförklarad av Gud, därför att Jesus gav sitt liv i döden för att du skall få leva.

Detta är evangelium, det glada budskapet till oss i dag. Och det gäller alla människor genom alla tider på vår jord. Från att vara dödsdömd på grund av synden får du ta emot förlåtelse och evigt liv i Jesu namn. Han har rening, han har livet, du får det av nåd.

Har du tackat honom för det? Betyder detta något för dig? Kanske är det så, att du är mer upptagen av din synd än av Guds förlåtelse? Ofta blir det så, eftersom vi känner att vi misslyckas och vi blir liksom inte färdiga. Och då misströstar vi. Vi ser på oss själva, är upptagna av oss själva och tappar så lätt Jesus-perspektivet.

Jag ville gärna ge dig uppmaningen att se mera på Jesus än på dig själv. Se efter vad han säger i sitt ord! Se efter vad han gjort för dig och vad han erbjuder dig. Och med allt detta i ditt synfält får du vända dig till Jesus och säga tack för allt. Tacka för att du får vara en av vem som helst! En som bara får ta emot. Säkert en som inte kan tro, men en som bara kommer på hans eget ord och tar emot förlåtelsen.

”Var alltid glada, be oavbrutet och tacka Gud under livets alla förhållanden. Detta är Guds vilja med er i Kristus Jesus.” Det är ord av Paulus i 1 Tess. 5:16-18. Arvslotten i testamentet är lika för alla, men alla har inte sprättat upp sitt kuvert och sett efter vad det innehåller. Därför blir de flesta borta och kan då heller inte delta i lovsången till vår Gud.

Det är bara den som upptäckt sin spetälska och sett och trott att den är borta som kan tacka och lovsjunga Herren.

Du får gå till Jesus i dag och se efter vad han gjort med dig. Och glöm inte att tacka honom för att han också köpt dig fri.

Christer Johansson, predikant

Foto: lightstock.com / Tina Vanderlaan