Den bästa julklappen

Ja, så var det dags igen. Jul. Entusiastisk? Nej, de flesta känner kanske inte så. Det är stress och prylhysteri och man blir lätt lite besviken på – eller likgiltig inför – alltihop. Vad ska man med alla grejorna till egentligen? Visst är det trevligt med givmildhet, men det skär sig ju lite när man på stan, kånkande femton kassar nyköpta julklappar, skyndar förbi den hemlöse som sitter där i kylan iklädd sommarjacka …

Denna tidning handlar om den största julgåva som någonsin getts. Gud gav sin son, Jesus, till alla människor. ”Jesus är gåvan, given åt jorden, Gud denna gåva åt syndare ger” står det i en sång.

Okej. Så det föds ett barn i Israel. Där finns åsnor och herdar och en stjärna. Jättegulligt. Men på vilket sätt är han en gåva? Och vilka är dessa syndare? Och vad har det hela med mig att göra?

Jo, syndarna, det är jag och du. Vi alla. Vi bär i oss en obetvinglig egoism, en önskan att varje situation ska bli till vår fördel. Kanhända stannar jag faktiskt och gör något för den jag ser på gatan, men oftast inte. Och de gånger jag väl stannar upp och hjälper, vill jag gärna glänsa lite med det i efterhand. Helt osjälvisk kan jag aldrig bli. Sedan syndafallet (1 Mos. 3) har vi ondska i oss, och den skiljer oss från Gud. Gud är helig. Den som har synd kan inte komma till Gud, för då förgås man. Det är vad helig innebär. Om vi skulle komma som vi är – syndiga – skulle
vi helt enkelt dö.

Detta är naturligtvis ett problem för Gud. Han har ju skapat oss och älskar oss, han vill inget hellre än att ha oss nära sig. Därför skickar han sin son till jorden. Jesus, Gud och människa i ett, lever ett syndfritt liv, och dör sedan – i vårt ställe. Guds vrede över synden drabbar hans egen son i stället för oss. Det finns förlåtelse. Och på det sättet blir vi fria. Det där som stod mellan dig och Gud, det har Jesus tagit på sig och dött för. Man brukar säga att vi får ”ikläda oss” Kristus (Gal. 3:27). När du har tagit emot Jesus, är döpt och tror, då ser inte Gud dina synder längre. När han ser på dig, då ser han det helt rena liv som Jesus levde. Det har blivit ditt. Nu lever inte längre jag, utan Kristus lever i mig (Gal. 2:20). Och då tar ditt liv en vändning, för du kan gå med egoismen till Jesus. Han ger kraft att bli mer och mer lik honom. Han kan faktiskt det.

Jesus är gåvan. Du har fått den. Och vad ska man göra med en julklapp, om inte öppna den?

Maria Gunnarsson, Göteborg,
redaktionsassistent för decembernumret.

Foto: lightstock.com / Tina Vanderlaan