Brinna för Jesus

Annandag jul är en hyllningsdag för alla martyrer. Den förste martyren var Stefanus som stenades till döds. Efter honom har mängder av kristna dött för sin tro fram till våra dagar. Och det märkliga är – på de platser där det i dag kostar något att vara kristen, där växer också kyrkan. De kristna som utsatts för förföljelse blir mer och mer beroende av Jesus och hans nåd. När andra människor ser de kristnas frimodighet och äkthet trots förföljelser och dödande, förstår de att dessa har ett hopp även inför och i döden.

I Sverige i dag sker förföljelsen bl.a. genom att de kristna allt mer fryses ut och ses ner på. Jesus säger: Jag är vägen och sanningen och livet. Ingen kommer till Fadern utom genom mig.1 Att hävda detta är något som väcker starka känslor i dag. Du får gärna tala om Jesus som en väg till Gud, men att kalla honom för vägEN gör människor upprörda. Att hävda att man utan Jesus går evigt förlorad skapar inte frid utan oro i världen. Men det är sanningen och vi kan inte dölja den för människor. Evangeliet om Jesus måste gå ut över vårt land, för det är vårt lands enda hopp. Jesus säger att familjer kommer splittras och att vi kommer att få utstå svårigheter. Är vi beredda att hålla oss till Jesus även om det blåser runt oss? Är vi beredda att vittna för andra?

Jesus säger att han hade ett dop att genomgå. Det dopet han talade om var hans lidande, som skulle innebära, att ta på sig dina och mina synder och dö för dem på korset. När du döptes fick du del av detta.  I honom blev också ni omskurna, inte med människohand, utan med Kristi omskärelse, då ni avkläddes er syndiga natur och begravdes med honom genom dopet. I dopet blev ni också uppväckta med honom genom tron på Guds kraft, han som har uppväckt honom från de döda. Ni som var döda på grund av era överträdelser och er oomskurna natur, också er har han gjort levande med Kristus. Han har förlåtit oss alla överträdelser.2

Vi är kallade till att leva i hans efterföljelse och vittna om honom för andra. Julens glada budskap gäller hela mänskligheten och efter pingstens stora andeutgjutelse fortsätter Anden att skapa tro hos människor runt om i vår värld. Elden brinner från människa till människa. Vi får be om att få brinna för Jesus. För att kunna tända andra måste jag själv brinna för Jesus. När Andens eld lyser upp mitt hjärta ser jag att där är det fullt av synd. Då är det viktigt att Anden också får föra mig till Jesus och att jag inte stannar kvar i mina synder. När jag själv får möta Jesus kärlek, blir jag så glad och tacksam att det föds en längtan att berätta om honom för andra. Då tänds jag som ett vittne som kan få berätta om
Jesus för andra. Vi älskar därför att han först har älskat oss.3 När jag ser vad han har gjort och gör för mig, då blir jag också villig att gå i döden för honom.
Ty så älskade Gud världen att han utgav sin enfödde Son, för att den som tror på honom inte skall gå förlorad utan ha evigt liv.4

1. Joh. 14:6
2. Kol. 2:11–13
3. 1 Joh. 4:19
4. Joh. 3:16

Samuel Petersson, predikant, Örkelljunga

Foto: lightstock.com / Tina Vanderlaan