Missionsnytt

Etiopien

I Etiopien prästvigdes ytterligare en ung man, evangelisten Abraham Wakene, för tjänst inom LCEt söndagen den 6 december 1998. Vår missionsrepresentant, Hanna-Karin Stark-Hechamo, skriver: Vi fick vara med om en verkligt fin högtid i söndags: mycket folk till att vara i Qersa, bra predikan av qes Bahta, sång av kören från Asella och församlingen bjöd på middag efteråt. Till vår stora glädje hade Johnny Bjuremo – som varit sjuk – kunnat komma med från Asella och vara med bland tiotalet assisterande präster.

Den 7‒9 december hade LCEt:s  styrelse sammanträde i Zwai. Från detta rapporterar Hanna-Karin bl. a. följande:

Slutet gott – allting gott, så därför skall jag sluta med glädjande nyheter. En evangelist meddelade att man har öppnat en ny ”outreach” i Harrarghe, platsens namn fick jag inte veta.

I går e.m. åkte ato Milkias till Kuyera strax norr om Shashemenne där ett antal bönder ville prata med honom om att öppna en ny ”outreach”-station.

En annan glädjande nyhet. Ni minns Lars Hjorts artikel i 7/98 under rubriken ”Undret i Chaffe Jila”? Undret fortsätter. Nu i december kommer det att förrättas vuxendop av den muslim som hade sagt sig vilja tänka på saken för att det var något nytt. Man har fortsatt att tala med honom, han har fått undervisning och nu vill han bli döpt! Ato Milkias meddelade att man för 900 Et. birr köpt ett litet hus med rymlig tomt i Chaffe Jila. På tomten skall det byggas kyrka.

Evangelisten Milkeso, som församlingsborna där vill ha till präst, skall prästvigas den 2 maj 1999 i Zwai. Han kan betjäna fyra olika platser i låglandet – en avlastning för qes Raguel, som klagat över för stor arbetsbörda.

Ännu en gång kan vi med stort tack till Herren konstatera att Guds rike verkligen går fram i Etiopien! LCEt växer oavbrutet, muslimer kommer till tro och döps, nya predikoplatser öppnas och fler och fler evangelister prästvigs. Samtidigt behöver tidigare medlemmar, evangelister, präster och kyrkoledare av alla slag undervisas och befästas i den kristna tron och dess grundläggande sanningar. Även i Etiopien är det viktigt att vara medveten om sina rötter och sin identitet. Därför fyller den teologiska konferens för ett trettiotal kyrkoledare som i skri- vande stund planeras att hållas vid Teologiska Seminariet i Asella 9‒19 januari ett mycket stort och synnerligen eftersatt behov. Kursen, som har kunnat komma till stånd framför allt genom anslag från MBV, tar upp ämnen som lag och evangelium, nådegåvorna, ämbete och kyrka, liturgins betydelse samt inte minst förhållandet mellan lutherdomen och den karismatiska rörelsen.

Huvuddelen av undervisningen ges av teol dr Rune Imberg, studierektor vid Församlingsfakulteten i Göteborg.  Låt oss innesluta Rune, hans familj, kursen och missionsarbetet i Etiopien i våra böner!

 

Peru

Veckan före jul kom ett fax från Chicalyo, Peru, med många hälsningar från hela familjen Ekström.  Håkan skriver bl.a.:

det inte är ute med oss, ty det är inte slut med hans barmhärtighet. Den är var morgon ny, ja stor är din trofasthet.” Klag.3:22‒23.

Ibland vill jag hitta något annat.  Något nytt, modernt. Men jag tror att gud vill visa mig att hans nåd är det fräschaste och bästa en människa kan önska sig. Han vill visa mig att hans nåd är bättre än liv. Att Jesus blev sann människa för att Gud skulle kanalisera sin nåd till oss. Det är det bästa som hänt. Att jag verkligen är i behov av en ”Herrens nåd är det att nåd som är ny varje dag. Jag tackar Gud för att han vill sända sin Ande för att förklara detta för mig och för var och en som vill söka honom där han lovat att låta sig finnas, i Bibeln.

Vi är glada och tacksamma att de flesta av oss i vår familj fått vara friska den mesta tiden under de sista månaderna. Vi har haft en rätt kylig vår och försommar under oktober–november, men nu i december har hettan kommit på allvar. Kanske som en följd av denna klimatväxling hade vi i förrgår kväll ett ordentligt regn eller så var det möjligen ännu ett avsked av El Niño.

Jul innebär för den vanlige chiclayanen ”chocolatada con paneton”, mjölkchoklad serverad med en speciell storts bulle med russin. Till formen liknar den en 30‒40 cm hög spettekaka. Den ser verkligen god ut. Men jag tror att smaklökar vana vi svenska maträtter blir besvikna. Det hör till att varje grupp i kyrkan får ha sin lilla julfest med dessa tillbehör. Så är det tänkt att det ska bli även detta år och de kommer att serveras i all enkelhet vid någon av gruppens samlingar före jul. Antalet besökare vid våra sammankomster under advents- och jultid stiger alltid. I Las Lomas har man normalt under året c:a 45 barn i söndagsskolan. Under jultiden är där c:a 70. Vid den planerade chocolata-dan räknar man med att servera 150 barn. I detta fattiga område innebär gratis matutdelning alltid maximal uppslutning från alla håll och kanter.  Många av barnen bor ensamma med sin mamma eftersom pappan lämnat dem.  Andra har båda sina föräldrar men pappan köper ofta öl för de pengar han tjänar, när han väl hittat något arbete. Många barn har otaliga gånger sett sin far komma hem onykter och då vet man ju aldrig vad som händer.  Ett stort böneämne är att Gud ska hela alla dessa trasiga familjerelationer.

Missionssekreterare Roland Gustafsson

Foto: lightstock.com / Tina Vanderlaan