Håll kärleken levande!

Om äktenskapets friskvård

Skilsmässor i dag är mycket vanliga. Ännu har inte skilsmässor bland kristna samma dystra utveckling. Är äktenskapslöftet ett motgift mot skilsmässa? Är vi kristna, som i de flesta fall räknar med det livslånga äktenskapet, befriade från hotet om skilsmässa?

Jag tror att det betyder mycket för ett äktenskap om båda är personligt kristna och räknar med Gud som en realitet i sina liv, men det sker inte med automatik att äktenskapet håller hela livet. Det krävs en verklig arbetsinsats i ett äktenskap för att behålla relationerna friska. Förälskelsen kommer alldeles av sig själv, men för att kärleken ska hållas levande måste den ha näring och underhållas.

Din man/hustru är en gåva av Gud. Det är den person som du ska älska och ära. Äktenskapet är exklusivt – du har därmed sagt nej till alla andra.

Ett lyckligt förhållande är något vi skapar tillsammans som man och kvinna. Vi behöver lära oss att lyssna, vara generösa, uppmuntrande och omtänksamma. Det som utmärker ett långt förhållande där paret fortfarande trivs tillsammans, har man upptäckt, är att makarna från början hade en klar målsättning. De var inriktade på att hålla ihop. De tänkte inte: Vi prövar ett tag, och håller det inte, så skiljer vi oss.

Det finns väl inget område i livet på vilket vi är så sårbara som när det gäller vår relation. Den har betydelse för hela vår livssituation. Kan vi påverka hur vi har det med varandra? Hur ska vi lyckas hålla kärleken levande? Hur ska vi gå i land med detta livsprojekt? Vår relation påverkar också nästa generation.

Många människor satsar årligen massor med tid och pengar på bilen för att få den vacker och få den igenom besiktningen. Hur mycket satsar vi egentligen av tid och pengar för att vårda kärleken?

”Jesus sade: Skaparen gjorde från början människorna till man och kvinna. Därför skall en man lämna sin far och sin mor för att leva med sin hustru, och de två skall bli ett. Vad Gud har fogat samman får människan inte skilja åt. Vill du ta NN till din hustru och älska henne i nöd och lust? Vill du ta NN till din man och älska honom i nöd och lust?” Ur vigselritualet

HUR SKA VI FÅ TID?

Ont om tid har vi gott om. Ofta tror vi väl att vi skall få mer tid senare. Men även i framtiden har dygnet 24 timmar. Frågan är hur använder vi den tid vi har. Det vi tycker är viktigt i livet hinner vi oftast med.

Äktenskapets grundproblem är att vi inte ger varandra tid och att vi pratar för lite med varandra. Detta medverkar till att många äktenskap spricker. 70‒80 procent av alla skilsmässor kommer till på grund av att kvinnan tar initiativet.

Kvinnor är mer inriktade på att vårda relationen än män. De kräver mer för att vara riktigt nöjda i en kärleksrelation. Ofta är det vi män som behöver en påminnelse om att vi ska se och prata med våra fruar. Det är viktigt att kunna prata med varandra om känslor. Vi män blir efter giftermålet försoffade och tänker: nu är vi gifta och kan alltså leva lyckliga i alla våra dagar. Detta att Gud förbjuder skilsmässa får inte bli någon sovkudde för oss män.

Den första tiden i ett äktenskap med små barn kräver mycket. Därtill kommer karriär och allt som ska fixas – bilen, villan och trädgården. Den fälla mången man går i är att han glömmer bort sin hustru, trots att han övertygat sig själv om, att han gör allt detta för hennes och barnens skull. För honom är det kärlekshandlingar, men av henne uppfattas det som att han gör dem för sin egen skull, eftersom hon inte får del av hans tid.

Dessutom kan mannen (ganska vanligt!) vara helt engagerad i kristligt arbete.

”Ett missförhållande med man/ hustru utestänger mig alltid från att umgås med Gud i bönen. Du måste först förlika dig med din make/maka, ty du skall inte låta solen gå ned över din vrede.”
Carl Olof Rosenius

KOMMUNIKATION OCH KONFLIKTLÖSNING

Kvinnor och män talar olika språk. En man tiger när han lider. Kvinnor tycks göra tvärtom. De egenskaper som irriterar oss är ofta helt allmänna skillnader mellan män och kvinnor. Din make/maka är kanske helt normal!

För att bättre förstå varandra är det viktigt att vi försöker formulera frågor som börjar med hur eller vad. Undvik varför.

När det gäller kommunikation är det viktigt att i lugn och ro fundera över vilka samtalsområden som är lätta att prata om och vilka som är laddade, och att diskutera vilka områden man behöver prata mer om; vidare att försöka hitta andra sätt att diskutera på än man brukar göra.

Konflikter i parrelationer är oundvikliga men om de hanteras konstruktivt kan förhållandet fördjupas. Smit inte undan konflikten genom att byta ämne! Hota inte med skilsmässa! För många hot kan innebära att ni båda slutar upp att ta relationen på allvar.

Undvik att angripa din makes/ makas ursprungsfamilj! Framför allt tänk på att förändra dig själv! Det är mycket svårare att ändra på den andra kontrahenten. När du ändrar dig, sker det också något med din make/maka.

Jag tror också att det är av största betydelse att man i ett äktenskap kan prata om hur vi brukar försonas och att vi kan förlåta och glömma. Jesus har lärt oss att be: ”Förlåt oss våra skulder som vi förlåter dem som är oss skyldiga.”

 

HUR JAG KAN VISA MIN KÄRLEK?

Du måste naturligtvis fråga din man eller din fru. Du har ingen röntgenblick och kan inte se in i den andres huvud eller vara tankeläsare. Tänk på att kärlek är en färskvara och att den ständigt behöver finna nya uttrycksformer!

* Ge varandra uppmärksamhet! Du som man som behöver anstränga dig lite extra!

* Sitt kvar längre vid middagsbordet!

*Stäng av TV:n och gå igenom dagen tillsammans, när barnen gått och lagt sig och innan ni själva blir alltför trötta!

* Unna er att göra roliga saker tillsammans! Först måste man naturligtvis vara överens om vad som är roligt.

* Tänk på att göra morgnarna vackra!

* Krama om din hustru/man varje morgon! Den fysiska kontakten är viktig.

* Prata med varandra om rätta proportioner mellan gemensamma intressen, egna intressen och gemensamt mål för framtiden. Det måste finnas plats för såväl mannen som kvinnan och barnen.

* Prata om vilket utrymme var och en får i familjen just nu!

* Goda samtalsämnen kan vara: Vad var det jag såg hos dig när vi träffades? Vad gjorde vi då för varandra? Vad tyckte vi om att göra tillsammans?

* Kärlek är inte bara en känslosak. Att älska är också en viljesak. Handla som om du älskar, och du kommer att älska! Visa den kärlek du har, och den kommer att växa!

* Ge era barn den viktigaste gåvan: att de har en mor och en far som älskar varandra.

 

NÄRHET OCH SEXUALITET

Även om sexualiteten under olika omständigheter i livet tar en längre eller kortare paus, är det viktigt att behålla vardagsömheten och sensualismen. Parets sexualitet kan liknas vid en korg fylld med äpplen. Ett av äpplena är samlag, men sätten att uttrycka sexualitet är många. Ett äpple kan vara kramar, ett annat smekningar, ett tredje omtanke och hjälpsamhet, ett fjärde varma blickar. Om nu inte samlag förekommer i parets liv, är det viktigt att använda sig av alla andra äpplen och inte kasta bort hela korgen. På så sätt kan man hitta tillbaka till den gemensamma vuxenkärleken och inte tappa bort varandra på vägen.

 

ATT BLI FÖRÄLSKAD I EN ANNAN

Du kan inte hindra förälskelsen. Du kan inte hindra kråkorna att flyga över ditt huvud, men du kan hindra att de bygger bo i ditt hår! När man känner stark attraktion till någon av motsatt kön, får man välja att inte tänka på den personen, kanske låta bli att prata i onödan, åka på samma kurs o.s.v. Man måste kanske till och med ta konsekvensen att byta arbete.

Nämn aldrig ordet skilsmässa i ert äktenskap! Det förstör och det ger näring åt tanken att det skulle finnas utgångar i ert förhållande.

Christer Unosson socionom, Eket

Foto: lightstock.com / Tina Vanderlaan