Inför tronen

Därefter såg jag, och se: en stor skara som ingen kunde räkna, av alla folkslag och stammar och länder och språk. De stod inför tronen och inför Lammet, klädda i vita kläder och med palmblad i händerna. Och de ropade med hög röst: Frälsningen tillhör vår Gud, honom som sitter på tronen, och Lammet. Upp. 7:9‒10.

Denna bild från Uppenbarelseboken är bilden av alla dem som är i himmelen när tiden på jorden är förbi. De som befinner sig där har inte kommit dit därför att de är döda, utan för att de lever! De lever, därför att de i nådatiden kommit till tro på Jesus, Frälsaren, som vid ett tillfälle betygade och sade: ”Jag är uppståndelsen och livet. Den som tror på mig skall leva om han än dör.”

Att de kommit till himmelen ger de inte sig själva äran för, utan de ropar med hög röst att det är tack vare Guds och Lammets räddning de kommit igenom. De tackar Gud och Jesus för att de nu är bärgade för evigt.

Det betonas också att det är en stor skara. Den är så stor att ingen kunde räkna dem.

De har tvättat sina kläder. Vilken underlig bild – tvätta kläderna i blod
och få dem vita! Men det är en bild, och bilden handlar om att deras rättfärdighet vanns åt dem i Jesu död.

Kan man tänka sig det i denna tid? Finns det några på Jesus troende i dag? Finns det nu för tiden några människor som tror att enda sättet att komma till himmelen är genom tron på syndares Frälsare, Jesus? Om vi läser vidare i Upp. 7 finner vi frågan: ”Dessa som är klädda i vita kläder, vilka är de och varifrån har de kommit?” Och svaret på den frågan kommer från himmelen: ”Dessa är de som kommer ur den stora nöden, och de har tvättat sina kläder och gjort dem vita i Lammets blod.”

Vilka är dessa? – De som har kommit ur den stora nöden, nämligen nöden över synden, nöden för syndens skull, nöden över allt det onda i världen. Och de har tvättat sina kläder. Vilken underlig bild – tvätta kläderna i blod och få dem vita! Men det är en bild, och bilden handlar om att deras rättfärdighet vanns åt dem i Jesu död.

Ordvalet i beskrivningen kan tyda på att de skulle ha gjort kläderna vita genom att tvätta dem själva. Men deras ”aktiva” del i detta är att de fått upp ögonen för sin nöd och för att hjälpen fanns hos Jesus. De hade uppmärksammat att de kunde bli rättfärdiga bara i Lammets blod. Lammets död, Jesu död, är den gärning som utförts för alla människor och i alla människors ställe. De är renade i honom som har dött för alla. Att deras kläder är vita betyder att de är klädda i Jesu rättfärdighet. ”Ty så älskade Gud världen att han utgav sin enfödde Son, för att den som tror på honom inte skall gå förlorad utan ha evigt liv.”

Vi har just trätt in i ett nytt kyrkoår. Johannes fick denna uppenbarelse för att det skulle visas vad som snart ska ske: snart är tiden på jorden förbi. Då kommer domen.

Endast de som här i tiden tror på Jesus kommer därefter att ingå i den oräkneliga skaran vid Guds tron.

Ingemar Helgesson predikant, Vännäs

Foto: lightstock.com / Tina Vanderlaan