Med viktigt uppdrag i tonåringarnas värld

Till Liv har uppmanat KUS:s korttidare att berätta lite om sig själva, motivera varför de valt att bli korttidare, ange en bibelvers, som betyder mycket, och ett angeläget förbönsämne. Här följer deras svar.

Till Liv har uppmanat KUS:s korttidare att berätta lite om sig själva, motivera varför de valt att bli korttidare, ange en bibelvers, som betyder mycket, och ett angeläget förbönsämne. Här följer deras svar.

Mattias Brandt, 22 år, Vännäs

Korttidare på Vikbolandet

Jag är uppvuxen i Vännäs, som ligger tre mil utanför Umeå. Jag är näst äldst av fem syskon, av vilka den äldste är 24 år och den yngste tio.

Efter fullgjorda år i grundskola och gymnasium åkte jag till bibelskolan LMH (Luthersk Missionsforenings Höjskole) i Danmark. Fick där ett välsignat år, som jag även efteråt glatt mig mycket över. Under det gångna året har jag läst psykologi vid Umeå universitet och arbetat på en byggfirma i Vännäs. Min fritid spenderas ofta tillsammans med kamrater. Men jag sysslar även en del med musik, idrott m.m.

Främsta skälet till att bli korttidare var naturligtvis att jag fick frågan om jag ville komma till Vikbolandet och arbeta där. Jag betraktade det som en kallelse, men var länge tveksam till om jag skulle svara ja. Jag tror det är av avgörande betydelse att man känner frid och frimodighet över ett sådant beslut, innan man besvarar frågan.

Viktig bibelvers: 2 Kor. 5:21.

Förbönsämne: Be Gud om att han ger mig frimodighet i arbetet, inte minst bland icke-kristna. Be också om det Jesus uppmanar oss till i Matt. 9:37–38.

 

Linda Bengtsson, 23 år, Åsljunga

Korttidare i Lund

Efter att ha gått ut gymnasiet gick jag bibellinjen på Hjälmared, en folkhögskola som ligger utanför Alingsås. Det var ett år som betydde mycket för mig. Det förändrade och fördjupade min relation till Gud. Jag lärde också känna mig själv bättre och fick många nya vänner. Sedan dess har jag bott tre år i Göteborg, där jag läst till SO-lärare för åk. 4–9. I våras bestämde jag mig för att ta en paus i studierna och satsa ett år på att vara korttidare.

Många gånger känner jag att det är väldigt lätt att uppslukas av ett liv som kretsar mest kring en själv och – för en student – kring tentor, vänner och kaféer. Men ibland känner man en längtan efter att få tjäna Gud på ett mer konkret sätt. Jag hoppas att det här året som korttidare ska få prägla mig till att leva varje dag med Gud och till att lita mer på honom i mitt liv.

Viktig bibelvers: Klag. 3:22–23.

Förbönsämne: Ni får gärna be för arbetet med elever på gymnasieskolor i Lund!

 

Mats-Olof Johansson, 22 år, Varberg

Korttidare i Lund

Efter min samhällsvetenskapliga gymnasieutbildning har jag hunnit med en tids datoraffärspraktik, ett år som personlig assistent i Umeå samt ett års studier på Strandhems Bibelskola, Örkelljunga. Året på bibelskolan var mycket givande och en av anledningarna till att jag hamnat där jag är i dag.

Att bli korttidare kändes som en naturlig, praktisk fortsättning på bibelskolans mer teoretiska utbildning. Efter ett kort besök hos förra årets korttidare under en praktikdag på bibelskolan insåg jag också hur utvecklande det är för tron att diskutera den med andra och hur bra det är att tvingas gå vidare i den. Den kristna tron handlar ju om ett ständigt växande i Jesus för att bli mer och mer lik honom. Men vi människor har väldigt lätt att koncentrera oss på annat i första hand. Min förhoppning är att jag ska bli mer och mer beroende av Gud under året.

Viktig bibelvers: Matt. 6:33.

Förbönsämne: Se Lindas!

 

Josef Pålsson, 21 år, Bjärred

Korttidare i Ängelholm

Jag är född i Lund och uppväxt en mil därifrån, i Bjärred. Jag gick natur på gymnasiet i Lund och tog studenten för lite mer än två år sedan. Året därpå jobbade jag med olika dator- och internetrelaterade saker. Förra året gick jag bibellinjen på Helsjöns Folkhögskola utanför Göteborg, där jag trivdes jättebra. Min fritid ägnar jag gärna åt att spela golf eller surfa på internet.

Jag fick frågan om att bli korttidare av Joakim Hector under året på Helsjön. Då var jag inte alls sugen på att göra något sådant, men ju längre tiden gick, desto mer kände jag att det var nog korttidare jag skulle bli. Jag tycker det verkar att bli ett mycket spännande och utvecklande år, med en bra kombination av att ge och få.

Viktig bibelvers: Ps. 119:105.

Förbönsämne: Alla ungdomar vi möter på Café Engel (öppet för skolungdomar i Ängelholm), ungdomsgruppen ÅÄÖ (Åstorp, Ängelholm och övriga), bibelgruppen i Örkelljunga.

 

Louise Johansson, 20 år, Löddeköpinge

Korttidare i Ängelholm

Jag är uppväxt i Löddeköpinge och har gått hela grundskolan där. Efter gymnasiet, som jag gick i Lund på samhällsvetenskapliga programmet, har jag gått på Fjellhaugs Bibelskole i Oslo. Där gick jag en bibellinje med musikinriktning. Det var ett roligt och lärorikt år, som jag varmt kan rekommendera. Jag är intresserad av sång och musik. På min fritid är jag gärna ute i naturen.

Varför korttidare? – Ja, varför inte? Jag tyckte att arbetet verkade roligt och inspirerande. Under min gymnasietid såg jag hur stor betydelse korttidarna kunde ha i både kristna sammanhang och ickekristna ungdomsmiljöer. Därför känns det viktigt för mig att satsa ett år på den här sortens arbete.

Viktig bibelvers: Hebr. 12:2–3.

Förbönsämne: Be gärna för Café Engel

 

Kristina Lunnergård 20 år, Sollentuna

Korttidare i Kristianstad

Efter gymnasiet halkade jag in på en kurs vid Credo-Akademin i Stockholm. Där fick jag under ett års tid fördjupa mig i min kristna tro och verkligen erfara hur kristendomen håller måttet mot alla möjliga livsåskådningar och filosofier. Trots att en del frågor kvarstår, känner jag att jag har fått en god grund att stå på. Jag har även fått förmånen att hjälpa till på Strandhems konfirmandläger två somrar i rad. Dessa läger har betytt mycket för mig. Det har varit roligt att jobba med och lära känna konfirmander och att få se dem komma till tro på Jesus.

När jag var mindre skulle jag aldrig kunnat se mig själv som en framtida korttidare. Jag kommer ihåg hur jag såg upp till de blivande korttidarna på KUS:s sommarmöten och tyckte att uppgiften verkade jätteläskig. Nu ser jag fram emot året med både förväntan och lite bävan, men jag tror det kommer att bli bra.

Viktig bibelvers: Mark. 1:15.

Ett förbönsämne: Kristianstads alla skolungdomar och vi korttidare, som behöver mycket förbön, för utan Guds hjälp kan vi inget göra.

 

Simon Nilsson, 20 år, Åstorp

Korttidare i Kristianstad

Född och uppvuxen i Åstorp, tillsammans med tre äldre syskon. Tog studenten år 2000, naturtekniska programmet och fortsatte med att göra militärtjänst på F17 i Ronneby (Blekinge). Intressen som präglat mitt liv är sång och musik samt idrott. Kristna läger och evenemang finns även med på listan. Pratglad, positiv och envis. F. d. korttidarna Martin S. och Alexander Ekhem frågade mig om att bli korttidare ett flertal gånger i fjol utan resultat. Sen har jag pratat med både Janna S och Martin S. i sommar, och på Canticums turné i Norge bestämde jag mig.Ska förhoppningsvis bli ett kul sätt att få vittna om Jesus och samtidigt ett väldigt lärorikt år.

Viktig Bibelvers: Jes. 43:1–3.

Förbönsämne: Tonårs- och ungdomsgrupper i Hjärsåslilla, Hässleholm och i Blekinge.

Foto: lightstock.com / Tina Vanderlaan