Läger – att mötas och att uppbyggas vid Vattnet

Varför kristna läger? Lars Göran Brandt har tillsammans med några deltagare vid det senaste nyårslägret på Missions- och Ungdomshemmet Fridhem i Västerbotten reflekterat över frågan.

Varför kristna läger? Lars Göran Brandt har tillsammans med några deltagare vid det senaste nyårslägret på Missions- och Ungdomshemmet Fridhem i Västerbotten reflekterat över frågan.

Nyåret 1960 ordnade några MBV-ungdomar gemensamt nyårsfirande i en källarlokal i centrala Umeå, VK-salen kallad. Den låg i tidningen Västerbottens-Kurirens cityfastighet. Avstampet till nyårsfirandet var en bibelstudiegrupp som brukade samlas. Grunden var med detta lagd för det nyårsläger som i år samlade nära 200- personer – merparten ungdomar – till Missions- och Ungdomshemmet Fridhem i Vännäs i Västerbotten. I år kunde deltagarna räknas från Karesuando till Ystad, och också några från Norge.

 

”De slog läger vid vattnet”

Ordet läger används för att beskriva fenomenet att en grupp människor tillfälligt slår sig ner tillsammans. Inom de organisationer som driver Till Liv har det genom åren satsats mycket på läger.

”Läger” möter vi också i Bibeln, inte minst i anknytning till uttåget ur Egypten. Den andra lägerplatsen vid vilken israeliterna slog sig ner sedan de kommit över Röda Havet hette Elim. ”Sedan kom de till Elim, där det fanns tolv vattenkällor och sjuttio palmer. Och de slog läger där vid vattnet” (2 Mos. 15). Elim antas vara oasen i nuvarande Wadi Garandel, ungefär nio mil från Röda havet, vilken fortfarande används som lägerplats på vägen till Sinai (Illustrerat Bibellexikon). När israelerna kom till en plats med vatten slog de ofta läger ett par dagar och återhämtade sig samt fyllde sina vattenreserver. Vattnet och vilan gav kraft att vandra vidare.

 

Varför läger?

Läger är samtidigt både samling och avskildhet; samling kring det som bygger upp, och avskildhet från världen utanför. När jag slår mig ner vid ett bord på Fridhem och frågar: Varför läger? Och Varför just Vännäs? går svaren isär:

– För mig är kontakten med medkristna den viktigaste anledningen till att jag far hit. Jag behöver det! Jag behöver få vara i det sammanhang där jag känner mej hemma. Jag vet vad det innebär att vara ensam ungdom. Vi ungdomar behöver få samlas och känna oss tillhöra ett sammanhang. En annan betonar Guds ords predikan: – Det är så annorlunda att lyssna till Guds ord flera dagar i sträck, jämfört med enbart en söndagsgudstjänst. Guds ord slår genom upprepningen i tal och sång rot på ett helt annat sätt.

Läger är ibland också oasen för mera intellektuell avlastning:

– Jag behöver få prata om olika saker jag gått och tänkt på. Jag tycker det är både roligt och nyttigt att få diskutera olika saker som står i Bibeln.

Läger betyder att band binds, ibland livslånga. Ungdomsläger kan vara platsen för romans, för social träning och för egen eftertanke. Förstagångsbesökare på Fridhem brukar förundras över att alla åldrar finns representerade. Det är en uppskattad del av Fridhems läger. ”Ingen är för liten, ingen är för stor.”

 

Så att det flödar över

Även det ”välmatade” programmet, med föredrag, predikan, seminarier, körsång, fysiska aktiviteter och ungdomsamlingar, brukar förvåna nya deltagare på Fridhem.

Särskilt för den som är bosatt längre ifrån kristen mötesverksamhet kan läger vara en vitamininjektion som sitter i länge, något att minnas och något att se fram emot. Guds folk får i förkunnelse, sång, bön och brödragemenskap dricka Livets Vatten. Det finns ett förhållande mellan vattnet och vilan. Kung David skriver om Herren: ”Han för mig till vatten, där jag finner ro” (Ps. 23:2). Att få lyssna till hur Guds Son, Jesus Kristus, ställt vårt förhållande till Gud i ordning, ger Guds folk vila i själen. Och genom vilan får de kraft att dra vidare.

När Israels barn slog läger gav Herren dem mer vatten än de kunde dricka upp på en gång. De fick möjlighet att ta med sig. På samma sätt fyller Gud vår bägare med evangelium, så ”att det flödar över” (Ps. 23:5). Kristna läger är en plats att fylla förråden för dagar som kommer. Han ger oss vatten att ta med oss på vandringen – tills det är dags att slå läger igen.

Årets nyårsläger hade temat ”Klippan Kristus”. Som gästtalare medverkade Paul André Bergene Holm, bosatt i Stavanger. Ett markant inslag var en stor lägerkör under ledning av Tobias Persson och Daniel Brandt.

Lars Göran Brandt predikant, Vännäs

Foto: lightstock.com / Tina Vanderlaan