Unga peruaner på spaning efter Jesusgemenskap

För första gången deltog flera ungdomar i kristet läger i norra Peru. Lägret gav mersmak: ”Vi vill lära känna Jesus!”

Den sista helgen i augusti åkte 16 förväntansfulla ungdomar och sju ledare från tre församlingar i Chiclayo till ett ungdomsläger för lutheraner i norra Peru. Det var första gången ett sådant anordnades och det hade föregåtts av mycket planering och förbön. Av lägrets 40 ungdomar hade endast tre varit med om något liknande tidigare. De flesta var med andra ord helspända och mycket förväntansfulla inför helgen!
Kostnaden per person var 25 Soles (motsvarande 50 kr). I priset ingick resa till och från lägret samt mat i två dagar. För de flesta chiclayanska ungdomar är det väldigt mycket pengar. Men som alltid handlar det om att prioritera, och det märktes att det fanns många som ville göra det. En av dem, Felicia, sa när hon någon dag före resan lämnade de sista pengarna till mig: ”Du anar inte hur mycket jag har slitit för att få ihop dessa pengar.” Orden avslöjade en djup längtan efter att få följa med på läg­ret. (Och jag vet att hon efteråt var väldigt glad för helgen.)
Ungdomsgruppen i Las Brisas, som under det senaste året varit något splittrad, hade inför lägret genomfört aktiviteter för att kunna samla in pengar till resa och uppehälle. Med missionärers och andra ledares hjälp tillagades muffins och pizzor, som därefter såldes. De som hjälpte till fick personligen tillgodoräkna sig 20% av inkomsterna (en muffins kostade 1 kr), men flera av dem som hade sagt sig vara villiga att sälja dök aldrig upp. Här visade det sig vilka som verkligen ville följa med.
En av tjejerna hade fått ihop tillräckligt med pengar för att kunna resa men hennes pappa förbjöd henne av någon dunkel anledning. Hon valde att lyda och underordna sig sin pappa trots att hon är över 20 år. Jag tror inte att han kan ha undgått att lägga märke till det!
En av kvällarna ansvarade ungdomarna från Chiclayo för grillningen. Eftersom vi i samband med planeringen konstaterat att ingen frivilligt ville lämna något vittnesbörd kom vi över­ens om att var och en högt skulle läsa ett bibelord för de andra. När kvällen kom och vi satt och sjöng, började den ena efter den andra att inte bara läsa sitt bibelord utan också berätta vad det betydde för dem. Flera gav uttryck för hur viktigt livet med Jesus är för dem.
På lägret fanns de som bara varit med i sin ungdomsgrupp i två månader och som alltså inte kunde särskilt mycket om den kristna tron. Fyra av dessa berättade i enskilda samtal om hur denna helg hade gjort intryck på dem så att de nu ville fortsätta på allvar för att lära sig mer om Jesus! Sen ska det inte förnekas att det efter en sådan helg oftast kommer svåra stunder i ensamheten, då det blir svårt att hålla fast vid sådana föresatser. Men någonstans måste det första steget tas. Behovet av goda församlingsgemenskaper, som kan ta emot nykristna, är lika stort här i Peru som i Sverige. Hebréerbrevets författare påminner oss i kapitlen 3 och 10 om två gångjärn, som en församlings framtid hänger på: Kom ihåg Jesus och kom ihåg de andra! Här i Chic­layo behöver vi lära oss att praktiskt tjäna varandra som en följd av det nya liv med Jesus som han ger helt gratis för sin egen skull. Och visst är det underbart när en människa upptäckt det och vill ta emot det!
Jorge (25) sa efter lägret att det revolutionerat hans liv. Han är i dag beredd att satsa mycket på kyrkan och är villig att t.ex. avstå från att tjäna pengar på oriktigt sätt bara för att Gud kallar honom att vara ärlig. Han får vara ett exempel på alla dem som under denna helg fick göra bekantskap med Jesus och som återvände nöjda till sina hem.
Innan vi skildes valdes fyra ungdomsrepresentanter med syfte att i framtiden ta initiativ till och planera fler liknande läger.
Just nu kan du få vara med i arbetet genom att be för dessa ungdomar. Ta vara på den chansen!

Håkan Ekström
Missionär, Chiclayo, Peru

Foto: lightstock.com / Tina Vanderlaan