Bekymmer med pengar?

De båda kvinnorna passerar varandra på torget. De känner inte varandra. Men de har något gemensamt. Både den äldre och den yngre är orolig för sin ekonomi.
Den äldre kvinnan har nyss blivit änka. Hennes man som alltid varit frisk, fick en propp i hjärtat. Det gjorde henne helt omtumlad. Hon har fått stöd av både släktingar och vänner men hon har gått i ett slags dimma. Först nu – efter flera månader – har detta vänt. Och nu har hon gripits av oro för sin ekonomi. Visst – hon vet att de har en del sparat. Men det där har hennes man brukat sköta. Och hon har kommit att tänka på att han de sista åren höll på med aktier. Hur har det har gått med dem i den ekonomiska krisen? Det undrar hon. Nu är hon på väg till banken för att träffa en ekonomisk rådgivare. Hon är orolig.
Den yngre kvinnan är undersköterska och ensamstående mamma. I fjol hade hennes man berättat att han funnit en annan. Det blev skilsmässa. Pojken bor hos henne. Varje månad är en kamp för ekonomin. Hon sätter pojken främst, hon vill att han ska ha det lika bra som kamraterna. Det hon själv behöver får komma i andra hand. I dag ska hon göra sina uppköp. Hon suckar när hon kommer in i affären. För så här i slutet av månaden har hon bara ett par hundralappar kvar. Hon måste titta noga på priserna och gardera sig. Hon vill inte riskera att framme vid kassan bli tvungen att gå tillbaka med en vara.
Ja, så är det i dag för många människor. De går med oro för sin ekonomi. Herren Jesus känner igen det. Och han kan befria dem från deras bekymmer. ”Gör er inte bekymmer för ert liv”, säger han. (Matt. 6:24–34.)

Det är detta han nu säger till den ensamstående mamman. Du är inte lämnad åt dig själv, säger han. Såsom du sörjer för din pojke, så månar din himmelske Far om dig. Det är han som låter dig vakna på morgonen, det är han som fyller din kropp med kraft när du går i ditt arbete. Han ger dig livet. Om han ger dig livet, skulle han då inte kunna ge dig det du behöver för dig och din pojke? Livet är ju mer än maten och kroppen mer än kläderna! Förtrösta på honom och grip tag i hans ord. Lämna dig åt honom varje dag. Han kommer att ge dig det som du och din pojke behöver.

Och på samma sätt talar Jesus till kvinnan som blivit änka. Kära vän, säger han, du slipper oroa dig. Ditt liv hänger inte på pengarna – det kommer från Gud. Akta dig för att fästa ditt hjärta vid pengarna. Lämna dig helt åt Gud. Be till honom varje dag, och ta hans ord till dig. Det är så du blir trygg.
Sedan ger han henne en uppmaning. Han säger: Eftersom du har det såpass gott ställt, ska du dela med dig. Bestäm dig för några hjälporgan och skicka ett visst belopp till vart och ett av dem varje månad när du betalar dina räkningar. Då får du glädje av dina pengar.

Jag såg den glädjen hos en man som jag lärde känna i min ungdom. Han satt med i styrelsen för den stiftelse där jag blivit sekreterare. Han var ingenjör. Att han stöttade stiftelsen med egna medel var något som jag fick veta långt senare. Men det jag märkte var hans förmåga att uppmuntra andra till att skänka. Han hade ett särskilt argument. Han sade: ”Man kan aldrig få mer roligt för sina pengar än när man ger bort dem!” Det lyste i hans ögon när han sade det, för det var i den glädjen han levde.

Gustav Börjesson, prost, Sätila

Foto: lightstock.com / Tina Vanderlaan