Be utan att tröttna – till honom som aldrig tröttnar

JESUS BERÄTTAR EN LIKNELSE för att visa att vi alltid borde be, utan att tröttna.

Jesus berättade för dem en liknelse för att visa att de alltid ska be utan att tröttna: “I en stad fanns en domare som varken fruktade Gud eller hade respekt för människor. I samma stad fanns en änka som kom till honom gång på gång och sade: Ge mig rätt mot min motpart! En tid ville han inte, men sedan sade han till sig själv: Även om jag inte fruktar Gud eller har respekt för människor ska jag ändå ge den här änkan rätt, eftersom hon är så besvärlig. Annars pinar hon till slut livet ur mig med sitt springande.”

Och Herren sade: “Hör vad den orättfärdige domaren säger. Skulle då inte Gud skaffa rätt åt sina utvalda som ropar till honom dag och natt? Han lyssnar tålmodigt till dem. Jag säger er: Han ska snart skaffa dem rätt. Men ska Människosonen finna tron på jorden när han kommer?”

Luk. 18:1–9

JESUS BERÄTTAR EN LIKNELSE för att visa att vi alltid borde be, utan att tröttna. För vi ber inte alltid och vi tröttnar i vår bön. Kommer Jesus att finna den tro som inte tröttnar och upphör att be, när han kommer tillbaka? Finner han den tron hos mig?

ÄNKAN VAR I EN UTSATT POSITION. En oförrätt tyngde henne och varken någon advokat eller släkting förde hennes talan. Hon var förmodligen både fattig och ensam. ”Ge mig rätt inför min motpart”, bad hon om och om igen. Ständigt sökte hon upp den orättfärdige domaren. Vilken prövning hon hade det som brottsoffer!

Domaren var som en kylig mur. Han var varken intresserad av henne, av att skipa rättvisa eller av att frukta Gud. Han tänkte bara på sig själv. Kvinnan hade därför bara ett vapen – hennes envishet. Hon tröttnade inte. Det gjorde däremot den orättfärdige domaren. Han tröttnade på änkan och gav henne därför till slut rätt i tvisten. Han gjorde det inte för att han brydde sig om henne eller om Gud eller sitt rykte, utan bara för att få slippa kvinnans ständiga besök och tjatande.

GUD ÄR INTE SOM DOMAREN I LIKNELSEN, utan han bryr sig verkligen om dig! Han har skapat dig. Han älskar dig. Han har gång på gång inbjudit dig att komma. Han tröttnar inte på dina ständiga besök. Tvärtom vill han att du ska lägga fram alla dina önskningar inför honom. Genom dopet har du blivit hans eget barn. Hur mycket önskar inte en förälder ett öppet och pågående samtal med sitt barn? Många föräldrar sörjer den dåliga kontakten med sina barn. Gud, som vår far, är inget undantag.

STÄNDIGT FÅR VI LOV ATT KOMMA TILL GUD. Bed och ni skall få, sök och ni skall finna, bulta och dörren skall öppnas för er (Matt. 7:7). Vi får bulta och dörren öppnas. Jesus vill inget hellre, han som själv säger: Se, jag står vid dörren och klappar på. Om någon hör min röst och öppnar dörren, skall jag gå in till honom och hålla måltid med honom och han med mig (Upp. 3:20).

Bön är att släppa in Jesus. I bönen är det inte antalet ord eller några långa ramsor som räknas. Inte heller behöver vi föreslå någon lösning. Jesus vet redan allt vi behöver. Han vill bara få tillträde.

JESU MOR, MARIA, VAR TILLSAMMANS MED JESUS och hans lärjungar på ett bröllop i Kana i Galileen. Troligen var hon vän med värdarna eftersom hon fick reda på det pinsamma att vinet hade tagit slut. Något behövde göras. Maria gick därför till Jesus och sade: ”De har inget vin.” Sedan gick hon igen, för mer behövdes inte. Gör du på samma sätt! Tala om för Jesus vad du saknar. Det räcker. I samma stund sätter Jesus igång med att svara. Men han gör det på sitt sätt och efter sin kalender.

Maria kom inte med några råd till Jesus. Hon behövde inte fundera på hur han skulle lösa situationen. Det fick bli en överraskning. Hon visste att Jesus skulle hjälpa och sade till tjänarna på kalaset att de skulle göra det som Jesus sade åt dem.

ÖPPNA DIN DÖRR FÖR JESUS och stäng den aldrig. Tala om för honom vad du saknar. Vänta dig att han ska svara.

BÖN: Jesus kom in, kom in i mitt hjärta! Ge mig det som jag behöver och som du ser att jag saknar. Men framför allt, låt mig aldrig få sakna dig. Jesus, kom in!

ANDREAS GISELSSON, predikant, Örkelljunga

Foto: lightstock.com / Tina Vanderlaan