Missionsnytt utlandet

Etiopien

Familjen Sosso och Olof Göransson går fr.o.m. juni in i MBV:s tjänst. De förbereder sig för utresa till Etiopien i slutet av sommaren. Vi påminner om behovet av lärare till den svenska skolan – se annonser i april- resp. majnumret.

 

Kenya

Under tiden 11–20 juni väntas gäster från den Evangelisk-Lutherska Kyrkan i Kenya (ELCK). Biskop Walter Obare med frun Eunice kommer bl.a. att medverka vid MBV:s årsmöte i Hjärsåslilla (se sidan 13). Som vi meddelade i majnumret fullgör Gunnel Gustavsson ett korttidsuppdrag i Kenya under sommaren (17 juni–10 augusti).

 

Peru

Helene Koefoed-Jespersen skriver i ett majbrev:

”Vi vilar just ut efter en helg med morsdags-firande. Det är verkligen en viktig sak här i Peru, ja, nästan viktigare än jul. Orsaken är en blandning av den katolska förståelsen av ’modersförebilden för oss alla – jungfru Maria’ och inställningen att min mor är den enda i hela världen som tycker om och förstår mig (tyvärr har många män kvar den inställningen även efter det att de har gift sig).

Vi fick ändå möjlighet att fira mors dag på ett fint sätt i Las Lomas. På lördagskvällen var jag deltagande mor när juniorgruppen hade bjudit in till fest. Jag tycker att de lyckades göra det kulturellt korrekt och samtidigt påpeka att jungfru Maria är värd – inte att dyrkas som ett stort helgon – men att minnas och efterföljas för att hon sade: ’Jag är Herrens tjänarinna.’ Hon visade oss vägen – att leva efter Herrens vilja! Vi får verkligen tacka för det arbete Carlos gör, den omsorg han har för de unga i Las Lomas och be Gud att ge honom den kraft och inspiration han behöver i sin tjänst.”

Från Luthersk Missionsforenings hemsida (www.dlm.dk) hämtas följande referat av Roar Steffensen om ett jubileum i den Evangelisk-Lutherska Kyrkan i Peru (IELP):

”Söndagen den 6 april var det fest i kyrkan ’Encuentro con Cristo’ i Arequipa i södra Peru. Orsaken var att Norsk Luthersk Misjonssamband (NLM), som samarbetar med Dansk Luthersk Mission (LM), firade 25-årsjubileum av missionsarbetet i landet.

Det var verkligen fantastiskt att se hur stor variation av folk som finns i vår kyrka. Där var nordiska missionärer, peruanske medarbetare och kyrkomedlemmar samt gäster och representanter från andra evangeliska kyrkor i Peru. Flera musikgrupper spelade och sjöng – traditionell musik med charango, panflöjt och gitarr samt en fin blandning av ny, internationell lovsångsstil och gamla kristna ‘favoriter’. Tänk, att vi i dag har en nationell kyrka, nio kyrkor bara här i Arequipa, mer än 2 000 medlemmar i kyrkan som helhet – och för 25 år sedan startade man från grunden! Kallelsen har nu getts vidare till de nationella kristna. Missionen och den nationella kyrkan står tillsammans i uppgiften att föra evangeliet vidare.”

Henrik Birgersson
Roland Gustafsson

Foto: lightstock.com / Tina Vanderlaan